Hoogtepunten van Cuba

Hoogtepunten van Cuba

Cuba biedt een ideale mix van cultuur en natuur en is wereldberoemd om zijn rum, sigaren, salsa en de levenslust van zijn bevolking. We genieten van de pure nostalgie in Havana, een indrukwekkende historische stad, en stappen in de voetsporen van Ernest Hemingway.

Dag 1 • België - Varadero - Havana (a)

We nemen onze rechtstreekse vlucht vanuit België naar Varadero waar we worden verwelkomd door onze Nederlandstalige gids. Na onze transfer naar Havana nemen we onze intrek in een ***hotel gelegen in het historische centrum van het oude Havana.

 

Dag 2 • Havana (o,m,a)

Een onvergetelijke tocht voert ons onder andere naar de ‘Plaza de la Revolución’, het monument voor José Martí, de begraafplaats ‘Christoffel Columbus’ en het ‘John Lennon’-park, waar een beeld van de zanger staat. We bezoeken ook de afro-Cubaanse wijk, plaatselijke markt en de rumstokerij Bocoy om meer te weten te komen over de nationale drank. We rijden met de coco-taxi door de 14 km lange Malecón, de beroemde boulevard langs de Atlantische Oceaan. In de namiddag bezoeken we te voet het oude stadscentrum van Havana: de Spaanse koloniale wijk, de Plaza de Armas, de Plaza de la Catedral en zijn omgeving waar talrijke oude paleizen, herenhuizen, oude forten en barokke kerken de tijd trotseren. Nadien maken we een rondrit door de stad per koets. ’s Avonds worden we uitgenodigd op een exclusief 100% Cubaans feest met orkest.

 

Dag 3 • Havana (o,m,a)

We maken kennis met het Havana uit de tijd van Ernest Hemingway. We stappen in een Amerikaanse oldtimer om naar het huis van de befaamde schrijver te rijden en het langs de buitenkant te bezichtigen. We rijden verder richting Cojimar, een vissershaven waar Hemingway de Pilar steeds voor anker legde. We keren terug naar Havana en houden halt op de mirador met een prachtig zicht op Havana en de Malecón. Het middagmaal nemen we in de Bodeguita del Medio, opgericht in 1942 en destijds vaak bezocht door Ernest Hemingway, die er regelmatig genoot van zijn lievelingsdrank, de mojito.

 

Dag 4 • Havana - Viñales (o,m,a)

We bezoeken het natuurpark Las Terrassas waar een project van herbebossing geleid heeft tot een waar natuurpark. In de namiddag, vertrekken we naar Viñales. De vruchtbare vlakte van Viñales is één van de mooiste streken van Cuba waar de beste tabak ter wereld wordt geteeld. We overnachten in de casas particulares bij de lokale bevolking.

 

Dag 5 • Viñales (o,m,a)

We brengen vandaag een bezoek aan de grot van de indiaan voor een boottocht op een ondergrondse rivier. In de Candaleria bezoeken we een sigarenfabriek waar legendarische merken zoals Cohiba, Monte Cristo, … vervaardigd worden.

 

Dag 6 • Viñales - Cienfuegos (o,m,a)

We rijden naar Cienfuegos en nemen onze intrek in een **hotel nabij het stadscentrum en tegenover de baai.

 

Dag 7 • Cienfuegos - Trinidad (o,m,a)

We maken een rit per autocar doorheen de vallei van Los Ingenios en maken kennis met het gebied waar suiker geproduceerd wordt. Trinidad is een ware museumstad. In het oude centrum bezoeken we het museum en de kerk van de Heilige Drievuldigheid op de elegante Plaza Mayor. In de taverne ‘La Canchanchara’ genieten we van een typische cocktail, opgeluisterd door de ritmische muziek van Trinidad.

 

Dag 8 • Trinidad (o,m,a)

We vertrekken naar het dorpje Cumanayagua. Tijdens onze rit in open vrachtwagen kunnen we het mooie berglandschap bewonderen. We houden halt in ‘El Nicho’ voor een wandeling en kunnen ook een frisse duik nemen in één van de natuurlijke zwembaden langs de indrukwekkende watervallen.

 

Dag 9 • Trinidad- Santa Clara (o,m,a)

We brengen vandaag een bezoek aan een van de mooiste koloniale plaatsen van Cuba nl. Remedios. Het is een gezellig en sfeervol stadje waar we doorheen kunnen slenteren of op het centrale plein het dagelijks leven aan ons voorbij kunnen zien trekken. Rond de middag nemen we de trein naar Finca voor ons middagmaal en nadien vertrekken we naar Santa Clara. Santa Clara is een levendige stad die liefhebbers van de geschiedenis van Cuba niet mogen missen! We vinden hier een gigantisch monument en het mausoleum van Ernesto Che Guevara. In Santa Clara hebben de laatste gevechten plaatsgevonden die uiteindelijk hebben geleid tot het einde van de Batista dictatuur. We nemen onze intrek in een ***hotel.

 

Dag 10 • Santa Clara - Varadero (o,m,a)

We vertrekken richting Varadero en nemen onze intrek in het *****hotel Melia Varadero.

 

Dag 11 • Varadero (o,m,a)

We genieten van onze vrije dag in het hotel op basis van all inclusive.

 

Dag 12 • Varadero - België (o)

In de ochtend nemen we onze transfer naar de luchthaven van Varadero voor onze terugvlucht naar België.

 

Dag 13 • België

We komen aan in België en worden terug thuisgebracht.

 

Opgelet: door omstandigheden kan de volgorde van het programma aangepast worden.

HOTELS**,*** EN **** (of in Casas Particulares)

Ligging: de meeste hotels zijn centraal gelegen

Uitrusting: receptie, bar, restaurant, liften, soms met zwembad

Kamers: aangenaam met tv, radio, minibar en badkamer

Maaltijden: ontbijtbuffet en ’s avonds meergangen maaltijden

 • Reisdocumenten: internationaal paspoort, ook verplicht voor kinderen (nog minstens 6 maanden geldig na terugkeer), verplichte toeristenkaart en verzekering medische kosten (inbegrepen in de prijs)
 • Geld: de lokale valuta van Cuba is de peso Cubano. Deze is alleen bestemd voor de lokale bevolking. Er is een speciale valuta die door toeristen gebruikt dient te worden. Dat is de convertible peso. De convertible peso is qua koers gekoppeld aan de koers van de Amerikaanse Dollar. In de meeste plaatsen kan er alleen met de convertible peso betaald worden. Het is aan te raden om euro’s (in kleinere coupures) mee te nemen. Met dollars kunt u niet meer terecht in Cuba. Op een aantal plaatsen kunt u in euro’s betalen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in Varadero maar u dient er rekening mee te houden dat de wisselkoers die daarbij gehanteerd wordt veelal ongunstiger is dan wanneer u geld bij de bank of het wisselkantoor wisselt. Travellercheques kunt u in Cuba niet gebruiken. Het is aan te raden om direct na aankomst op de luchthaven euro’s in te wisselen voor de convertible peso.
 • Tijdsverschil: 6 uur vroeger dan in België
 • Elektriciteit: de netspanning is in principe 110 volt. Het is echter wel zo dat de meeste hotels 220 volt hebben. Stopcontacten: met platte polen. Let dus op dat de apparaten die u meeneemt verstelbaar zijn en neem een adapter mee
 • Gezondheid: geen inentingen vereist. Voorzie een basisapotheek met o.a. muggenmelk. Het is afgeraden leidingwater te drinken. Raadpleeg tijdig uw huisarts en de websites www.itg.be (Instituut voor tropische geneeskunde) en www.who.int (World Health Organization) voor meer gedetailleerde informatie
 • Wifi: het bereik en de snelheid van de wifi-verbinding kan niet altijd verzekerd worden
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

 • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug
 • Rechtstreekse vluchten heen en terug
 • Visum ter plaatse inbegrepen.
 • Maaltijden volgens programma (o = ontbijt, m = middagmaal, a = avondmaal)
 • Alle excursies, bezoeken, inkomgelden en transfers zoals beschreven in het programma
 • Begeleiding door een plaatselijke Nederlandstalige gids en Nederlandstalige begeleiding vanuit België

 • Plaatselijke fooien (± € 60 pp)
 • Uitreistaks van € 25 (ter plaatse te betalen)