Lyon, de hoofdstad van de gastronomie

Lyon, de hoofdstad van de gastronomie

Lyon wordt gedomineerd door twee heuvels, La Croix-Rousse en Fourvière, en strekt zich uit naar de Rhône die de stad in verschillende wijken opsplitst. Lyon heeft heel wat te bieden: overblijfselen uit de Romeinse tijd, een middeleeuwse oude stad, interessante musea, enz. Bovendien kunt u er heerlijk eten!

Dag 1 • België - Lyon

Langs de autosnelwegen rijden we via Franse autosnelwegen naar Lyon. Installatie en avondmaal in het ons hotel.

Dag 2 • Lyon

Met de kabeltrein gaan we naar de top van de Fourvière-heuvel en bezoeken er de witte basiliek Notre Dame de Fourvière met prachtige mozaïeken. We genieten van een prachtig uitzicht over de stad en de Saône- en Rhônevallei en wandelen langs het Romeinse amfitheater. Deze namiddag staat in het teken van de film. Lyon is de bakermat van de film. Antoine Lumière had er een fabriek in fotografische apparatuur. Vlak nadat zijn 2 zonen, Auguste & Louis, de zaak hadden overgenomen vonden zij de cinematograaf uit en maakten in 1895 ’s werelds 1e film: La sortie de l’Usine Lumière. In het gebouw waar zij hun uitvinding deden is nu het Institut Lumière gevestigd. Het museum geeft een goed beeld van de stappen die de gebroeders moesten doorlopen voordat ze hun eerste film konden produceren. Er is ook een documentatiecentrum en een bibliotheek. In een projectiekamer kunnen we de eerste films continu bekijken. Het avondmaal nemen we in een typische “bistrot” en genieten van de regionale keuken.

Dag 3 • Lyon

Deze ochtend starten we met een bezoek aan het futuristisch “Musée des Confluences”, een prachtig museum van kristalglas, beton en staal, ontworpen door een Oostenrijks architectenbureau. Het museum bevindt zich bij de samenvloeiing van de rivieren Rhône en Saône en neemt ons mee op ontdekkingstocht door de mensheid. Nadien gaan we de culinaire toer op. “Hoofdstad van de gastronomie” is een titel waar de bewoners van Lyon terecht trots op zijn. Chef-kok Paul Bocuse heeft zijn basis in Lyon met o.a. de “Halles Bocuse”. We bezoeken deze smaaktempel en kunnen kaas, charcuterie, kraakverse oesters en andere delicatessen degusteren. ’s Namiddags verkennen we de arbeiderswijk Croix Rousse, gekenmerkt door hoge woonkazernes. Hier woonden en werkten de “canuts” of zijdewevers. We brengen een kort bezoek aan “le mur des canuts” met muurschilderingen in trompe-l’oeuil techniek. Nadien genieten we van nog wat vrije tijd. Voor het avondmaal begeven we ons naar een “bouchon”, een bistro-achtig restaurant waar vroeger de arme zijdewerkers stevige maaltijden aten.

Dag 4 • Beaujolais-wijnroute

Vandaag laten we Lyon even achter ons en volgen langs schilderachtige wegen “la route des vins du Beaujolais” in zuidelijke richting en passeren o.a. langs Saint-Amour-Bellevue, Juliénas, Fleurie, Beaujeu en Belleville. In Juliénas houden we halt en brengen een bezoek aan een wijnboer. We krijgen een rondleiding op het domein en kunnen uiteraard genieten van een degustatie. We opteren hier voor een “mâchon”, een degustatie met versnaperingen zoals geitenkaas, saucisson en andere streekproducten. Na een vrije middagpauze in Belleville, rijden we verder zuidwaarts en houden halt in Oingt, volgens de Fransen het mooiste dorpje van Frankrijk. Na een bezoek rijden we terug naar Lyon. We maken nog wel een kleine omweg en rijden even langs het restaurant van de grootmeester van de gastronomie, Paul Bocuse, in Collonges-au-Mont-d’Or. Voor het avondmaal kiezen we dit keer voor èèn van de restaurants in Lyon in beheer van Bocuse en genieten van een gastronomisch avondmaal.

Dag 5 • Lyon

We brengen een bezoek aan de kathedraal Saint-Jean-Baptiste- et-Saint-Etienne, met de 14e eeuwse astronomische klok. Daarna gaan we in Vieux-Lyon op zoek naar enkele typische “traboules”, smalle overdekte steegjes die dwars door woonhuizen en binnenplaatsen lopen. In de namiddag staat er nog een stadsrondrit op ons programma om de nog onbekende pracht van Lyon te ontdekken of we kunnen genieten van een vrije namiddag. Als afsluiter schepen we in aan boord van Lyon City Boat. Terwijl we varen tussen Rhône en Saône ontdekken we Lyon vanop het water en zullen we kunnen proeven van een heerlijk menu aan boord.

Dag 6 • Lyon - België

In de ochtend verlaten we Lyon en rijden via de Franse autosnelwegen terug naar België.

NOVOTEL LYON LA PART DIEU****

Ligging: gelegen in de wijk Part Dieu vanwaar alle bezienswaardigheden gemakkelijk bereikbaar zijn, metrostation vlakbij het hotel (10 min. naar het historische centrum)

Uitrusting: modern hotel met receptie, lift, restaurant, bar, gratis wifi

Kamers: ruim en geluidsdicht, met badkamer met douche en toilet, tv, kluis, gratis thee- & koffiefaciliteiten

Maaltijden: ontbijtbuffet, 1 avondmaal in het hotel, 4 avondmalen in typische restaurants

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • **** PRINCESS CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 6e dag het ontbijt
  • Inbegrepen: toegang Institut Lumière, toegang Musée des Confluences
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België