100% Hoogstraten

100% Hoogstraten

Hoogstraten is gelegen in het noorden van de Kempen, in het land van Mark & Merkske. Dit is een groene regio die bestaat uit Hoogstraten, Baarle-Hertog-Nassau en Merksplas. De streek staat vooral bekend om zijn glastuinbouw: denk maar aan de Hoogstraatse aardbeien. Maar er is ook heel wat cultureel erfgoed in deze regio.

Voormiddag: Via onze diverse opstapplaatsen rijden we naar Hoogstraten. Hier worden we opgewacht door de plaatselijk gidsen en starten we onze dag met koffie en een koffiekoek. Hoogstraten is gekend voor de glastuinbouw. Denk maar aan de aardbeien. Maar ook tomaten, kersen, paprika’s en komkommers zijn hier sterk vertegenwoordigd. We brengen een bezoek aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het kweken van aardbeien en kersen. De eigenaar vertelt ons alles over de teelt van dit lekkere fruit.

Middag: We genieten van een lekker 3-gangen menu.

Namiddag: Na ons middagmaal gaan we op verkenning in het centrum van Hoogstraten. We brengen een bezoek aan de beroemde Sint-Katharinakerk. Deze indrukwekkende kerk en toren werden gebouwd tussen 1524 en 1546.De kerk met haar 104,70 meter hoge toren heeft een lengte van 80 meter en wordt vaak de “triomf der bakstenen” genoemd. Het is dan ook niet voor niets één van de hoogste bakstenen gebouwen van de wereld. Na de kerk brengen we een bezoek aan het begijnhof. Het begijnhof van Hoogstraten is ontstaan voor 1380. Gedurende al die tijd bleef het hof beperkt tot slechts een paar huisjes die in 1534 omringd werden door een stenen muur. In 1553 stonden er op het begijnhof welgeteld veertien woningen. Een halve eeuw later waren er nog maar twee begijntjes. De grote bloeiperiode van het begijnhof ligt tussen de tweede helft en het einde van de 17e eeuw. Het aantal begijnen steeg toen tot 160. Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw liep het aantal begijnen geleidelijk terug tot in 1972 het laatste begijntje definitief uit het begijnhof vertrok. Nadien genieten we nog van even vrije tijd in het centrum van Hoogstraten.

Avond: Het einde van deze dagreis is voorzien omstreeks 18u00.

Inbegrepen:

  • Vervoer met luxe autocar
  • Koffie met koffiekoek
  • Bezoek tuinbouwbedrijf
  • Middagmaal
  • Bezoek aan Sint-Katharinakerk
  • Bezoek aan het begijnhof
  • BTW en wegentaksen