Alaska, explore the last Frontier

Alaska, explore the last Frontier

Een Alaska vakantie is in alle opzichten uniek: de bergen, de gletsjers, de uitgestrekte wouden en kleurige bermen. Het wild kan overal zomaar op uw pad verschijnen. De wegen zijn leeg, de uitzichten nog indrukwekkender. Dorpjes bestaan soms echt maar uit enkele gebouwen en bushplanes mogen landen temidden van de bossen of op de meren. Reis naar Alaska en zie hoe de zeeën en rivieren krioelen van het leven met o.a. zalm, zeeotters, walvissen, zeeleeuwen en orkas. Op het land leven de grootste beren en elanden ter wereld, alsook caribous, berggeiten en schapen, vossen en wolven. Hoge vulkanen (waarvan sommigen nog actief) domineren de horizon met hun eeuwige sneeuw rond de toppen. De winters zijn donker en koud, maar in de zomer gaat de zon slechts enkele uren onder en is het overdag rond de 20° C. Een vakantie in dit ongeschonden natuurparadijs is onvergetelijk. Op deze uitzonderlijke natuurreis kunnen slechts acht deelnemers meereizen omdat onze uitstekende eigen Nederlandstalige gids (en zeer groot Alaska-kenner) deze reis persoonlijk in elkaar heeft gestoken en zelf ten dienste staat als chauffeur. Hij organiseert uiteraard ook de niet inbegrepen maaltijden.

DAG 1 • Brussel - Anchorage

U vliegt vanuit Brussel met Icelandair naar Anchorage, met slechts één korte tussenstop in Reykjavik. Na ongeveer 10 uren vliegen komt u reeds toe in Alaska. Anchorage is de grootste stad van Alaska. Transfer naar hotel Clarion Suites Downtown, dat zeer centraal gelegen is.

 

DAG 2 • Anchorage (o)

We beginnen met een uitgebreid stadsbezoek, deels met de wagen maar grotendeels te voet. U komt o.a. langs het standbeeld van Captain Cook en het oudste huis van de stad, het historische Art Deco theater, het ludieke Visitor Centrum op de hoofdboulevard, het oude Stadhuis, de bekende “murals” en het vertrekpunt van de legendarische Iditarod hondensledentocht die jaarlijks in de winter wordt gehouden, het monument dat de oprichting van de staat Alaska herdenkt en het Museum at Rasmuson Center.

 

DAG 3 • Anchorage - Soldotna (o)

Na het ontbijt verlaat u de stad om direct buiten de stadsgrenzen geconfronteerd te worden met de indrukwekkende natuur rond de Turnagain Arm. U volgt deze brede doodlopende zee-inham tot het einde. Bezoek aan het Alaska Wildlife Conservation Center waar wilde gewonde en jonge verlaten dieren tijdelijk worden opgevangen en verzorgd. Lunch aan de Portage Gletsjer, waar u al een eerste contact hebt met de gletsjers. Alaska telt er meer dan 100.000!  Na de middag een bezoek aan het moderne Visitor Center waar u o.a. geniet van een schitterende natuurfilm.  Daarna verder richting Soldotna, de “administratieve hoofdstad” van het Kenai schiereiland via een prachtige weg door de bergen. Overnachting in hotel Aspen Soldotna.

 

DAG 4 • Soldotna - Homer (o)

Aan de overkant van de Cook Inlet, zien we een aantal vulkanen die samen een deel van de befaamde “Ring of Fire” vormen. Daarna verder naar Homer, die zichzelf heeft uitgeroepen tot heilbothoofdstad van de wereld.  Homer is zeer schilderachtig gelegen aan Kachemak Bay,  aan de zuidelijkste punt van het Kenai schiereiland. U volgt de Skyline Drive die unieke vergezichten geeft op deze mooie omgeving, met aan de overkant de besneeuwde toppen in het Katmai National Park. Dan een bezoek aan het stadje. U verkent de vermaarde Homer Spit van circa 8 km lang, die als natuurlijke landtong in de zee steekt en het hele landschap domineert. Deze is afgezet met houten winkels en horeca gelegenheden in de typische Alaska bouwstijl. We volgen de folklore van dagelijkse aankomst van de vissersboten. U maakt de overtocht naar Halibut Cove met een kleine ferryboot, waar we ook dineren. Dit kunstenaarsdorpje (alleen in de zomer bewoond) bestaat vooral uit paalwoningen die in de beschutte baai op en rond het water zijn gebouwd. Tenslotte doen we een fijne avondwandeling langs de typische “boardwalks”. Terugkeer met de ferry naar Homer in de late avond waar u twee nachten zal logeren in de schitterend gelegen Seaside Lodge.

 

DAG 5 • Homer (o,m,a)

Vandaag kan u genieten van Kachemak Bay tijdens een strandwandeling door de Beluga Slough, een beschermd vogelreservaat.  Daarna bezoeken we het Alaska Islands and Ocean Visitor Center. Daarna hebt u de keuze uit 2 optionele halve dag excursies, of spendeert u gewoon een relax halve dag in Homer. Een eerste excursie biedt u de unieke gelegenheid (once in a lifetime!) om van dichtbij in contact te komen met de grizzly beren in de vrije natuur. Met een sportvliegtuig begeeft u zich naar de overkant van de Cook Inlet om te landen in het verkeersvrije Katmai National Park of Lake Clark National Park. De piloot begeleidt u te voet door de wetlands en duinen om de beren van dichtbij te observeren. Deze ervaring midden tussen de beren is intens en onvergetelijk. Een andere optionele excursie van 5 uur brengt u per boot langs Gull Island (een paradijs voor zeevogels); daarna ziet u de walvissen in Kachemak Bay, om tegen de middag aan te leggen in het paaldorp Seldovia.  Hier kan u vrij lunchen en rondwandelen op de boardwalks, of een begeleide kayaktocht doen door de cove (extra te betalen). U blijft hier 3 uur en komt daarna met de boot weer terug naar Homer.

 

DAG 6 • Homer - Seward (o)

In Ninilchik stoppen we aan de mooiste Russische kerk van Alaska. Het vissersdorp is schilderachtig gelegen onderaan de klif, aan een lagune, vlakbij de zee. In Soldotna houdt u halt aan het Visitor Center waar u de vissers kunt gadeslaan in en naast de Kenai rivier. Bezoek aan het historische centrum van Kenai met zijn twee Russische kerken, zijn oud fort en nog enige pastorie van Russisch-Orthodoxe priesters. Nu volgt u oostwaarts de parallelweg “Skilak Loop Drive” (eerste kennismaking met een Alaska “dirtroad”).  Deze zand- en kiezelwegen lopen door onbevolkt natuurgebied en bieden veel kans op het zien van wilde dieren. Skilak is een echt berenterritorium. Na een korte stop aan het spiegelmeer Tern Lake plannen we halte in Moose Pass, een typisch godverlaten kleine nederzetting (maar met een geschiedenis) zoals u ze overal in Alaska vindt eens u de natuur intrekt. Aankomst in Seward voor twee overnachtingen in hotel Harbor 360 Hotel aan de yachthaven. 

 

DAG 7 • Seward (o,m,a)

Vandaag bezoekt u per boot gedurende de hele dag de machtige fjorden van het Kenai Fjords National Park, met een langere stop aan de Aialik gletsjer die zich daar letterlijk in zee stort. Tijdens de boottocht kan u de bultrugwalvissen, zeeotters, zeeleeuwen, zeehonden, aalscholvers en papegaaiduikers zien. Lunch aan boord en in het terugvaren wordt u in de late namiddag vergast op een BBQ met vlees en vis op een eilandje in de Resurrection Bay. In de voor-avond maakt u nog een stadsrondrit en -wandeling door het oude historische centrum van Seward, met daarbij o.a. de vele “murals”, het legendarische Van Gilder Hotel, het standbeeld van William Seward, het beginpunt van de bekende Iditarod Trail, de waterval, ...

 

DAG 8 • Seward - Anchorage (o)

Net buiten Seward zijn er twee wandelingen voorzien aan de Exit Gletsjer (filmdecor voor ‘Insomnia’ en het bezoek van Barack Obama). Wie wil kan ook zelfs een steilere wandeling doen naar het Harding Icefield (klim van 1000 m, 6u heen/terug).  Bezoek daarna aan het Sea Life Center (grootste aquarium van Alaska); de rest van de namiddag genieten we van de shops aan de boardwalk naast de jachthaven, en het aanschouwen van het binnen brengen en kuisen van de vis. Om 18u stipt neemt de groep de “Coastal Express” trein naar Anchorage. Deze “scenic train” rit loopt grotendeels door natuurgebied, welk niet met de auto bereikbaar is en passeert verschillende grote gletsjers, tussen bergtoppen en uitgestrekte wouden, om daarna de oever van de Turnagain Arm te volgen. Dit bekend treintraject wordt het mooiste van Noord-Amerika genoemd. Terug één nacht in hotel Clarion Suites Downtown.

 

DAG 9 • Homer - Seward (o)

Nu richting noordwaarts met stops onderweg aan twee hedendaagse zeer grote Russisch-Orthodoxe kerken waar men de typische iconen kan bewonderen. Eens terug in volle natuur doen we onderweg de wandeling naar de Thunderbird Falls (60 m hoog). Mat-Su Valley is het landbouwgebied bij uitstek in Alaska. De Bodenburg Butte is het merkpunt in deze vruchtbare vallei. Hier worden ook rendieren en de voorhistorische muskusossen gekweekt voor consumptie (enige plaats op aarde waar je ze nog op boerderijen vindt). Eens het lokale centrum van Palmer voorbij volgt u dan de vallei van de machtige Matanuska rivier via een bochtig schilderachtige weg door de bergen. Hoogtepunt in de vallei vormt de gigantische Matanuska gletsjer. Hier is er een wandeling voorzien in de buurt van de gletsjer.  Tenslotte zien we nog de Lions Head en de kleurrijke Sheep Mountain. Overnachting hier te midden van de natuur in de prachtige Majestic Valley Wilderness lodge met een onbetaalbaar panorama.

 

DAG 10 • Sutton - Kennicott (o)

Na een stevig ontbijt in de lodge, vervolgt u de Glenn Highway tot in Glenallen.  Dan rijden we aan de rand van het grootste, mooiste en meest wilde Wrangell-St Elias nationaal park van Alaska (groter dan Zwitserland). In dit grootste National Park van de USA bevinden zich 10 van de 17 +5.000 m toppen in Noord-Amerika. Via de Old Edgerton Loop Road (dirt road), waar we pick-nicken, bereikt u Chitina. Hier bent u getuige van de vergane glorie uit de mijnwerkers tijd in de oude hoofdstraat. Hier begint dan de legendarische 100 km lange McCarthy Road, de meest beruchte en avontuurlijke dirtroad van Alaska. Maar deze enige weg geeft toegang tot een uniek natuurgebied met de hoogste bergen van Alaska. Dit gebied is zo intact qua natuur, juist door zijn slechte bereikbaarheid, wat het massatoerisme hier weghoudt. Passage aan de langste brug (158 m) met één rijvak in N-Amerika over het ravijn, uitgesneden door de Kuskulana rivier.  Ongeveer halfweg de dirtroad stopt u aan de Galahina Trestle, het enige overblijfsel van de grote houten spoorwegbruggen uit de tijd van de Kennicott kopermijn. Op het einde van deze sensationele weg, komen de mensen van het hotel Kennicott Glacier Lodge ons hier ophalen voor de laatste 5 mijlen naar het verkeersvrije dorp met een handvol inwoners.

 

DAG 11 & 12 • Kennicott (o)

Optioneel kan u de “Scenic Flight tour” boven Mount Blackburn en omgeving doen met zijn ontelbare sneeuwtoppen, gletsjers en smeltmeren bezaaid met ijsblokken. Verder een begeleide wandeling boven op de Root Gletsjer met stijgijzers onder de schoenen, die u ter plaatse krijgt (geen ervaring nodig). Dit is een unieke belevenis die u toelaat de gletsjers te ontdekken vanuit een ander perspectief. U wandelt richting de meer dan 2 km hoge Stairway Icefall (één der steilste gletsjerwanden ter wereld) en hebt zicht op de hoog in de bergen gelegen Erie mijn. We bezoeken Kennicott met zijn restanten van de kopermijn “mill” (het grootste houten complex in Amerika met 14 verdiepingen).  Een wandelpad loopt hoog langs het dorp met zicht op de National Creek waterval. In het Visitor Center legt men de werking van de vroegere kopermijn uit aan de hand van een film. We wandelen ca. 7 km tussen Kennicott en Mc Carthy langs het oude dienstpad van de mijnspoorweg door een bosrijke omgeving met prachtige vergezichten.  We komen langs de oude kerkhoven, de voet van de Kennicott gletsjer, de draaischijf voor de trein en het treindepot (nu museum) en eindigen in de authentieke saloon.  Diner in een onverwacht culinair restaurant, ver weg van de beschaving.  Tijdens deze 2-daagse in Kennicott hebt u ook de gelegenheid om optioneel een langere dagwandeling te doen naar de Bonanza mijn (klim van 1400 m, 8h heen/terug).

 

DAG 13 • Kennicott - Paxson (o)

Opnieuw op de McCarthy Road, ditmaal richting Chitina. Langs de Edgerton Highway stopt u voor een kort bezoek aan de Liberty Falls. Onderweg zal u stoppen langs het Trans Alaska Pipeline System, de economische ader die gans Alaska doorkruist met ruwe olie. We bezoeken het Visitor Center van het Wrangell-St Elias National Park.  Onderweg houden we verder nog een stop in het oudste nog operationele Roadhouse van Alaska. Verder naar  Paxson, voor een overnachting in het Tangle River Inn Motel langs de Old Denali Highway.

 

DAG 14 • Paxson - Denali (o,m)

Vandaag doen we een van de mooiste ritten langs de 200 km lange dirtroad, de Old Denali Highway. Dit uitgestrekt gebied is omzoomd door de Alaska Range vol met naaldwouden en meren. Wilde dieren leven hier in overvloed. Dit is de minst gebruikte Highway in Alaska.  Geniet met volle teugen van de rust en stilte alsook de imposante landschappen. We lunchen bij een sympathieke familie, die hier een nieuw leven begon. Na de middag passeren we  Cantwell op weg naar het Denali National Park voor een bezoek aan het Visitor Center en de vermaarde boekenwinkel ernaast. Na het verlaten van het park nog wat vrije tijd in het dorp Denali met zijn aangename sfeer vol winkeltjes, cafeetjes en galerijen. Overnachting voor 2 nachten in de Denali Bluffs Inn, gelegen op een hoge rotsklif.

 

DAG 15 • Denali National Park (o)

Vandaag bezoek aan het meest bekende en een van de mooiste nationale parken van Alaska. U gebruikt de verplichte shuttle service van het park. Deze bus stopt verschillende keren aan de mooiste plaatsen. Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) vormt Mount Denali met zijn 6.194 m, de hoogste bergtop van Noord-Amerika. In het park gaat u wellicht beren, caribous, elanden, Dall schapen en zeearenden zien. De tocht duurt 8 uur en brengt u tot aan het Ben Eielson Visitor Center. Daarna is er een paar uur tijd voor een lange (steile) of korte (platte) wandeling, al dan niet begeleid door een parkranger. Na het diner treden we in de voetsporen van Tom Waes en Chris Mc Candless, die in zijn zoektocht naar zichzelf de wildernis niet overleefde.  Dit aandoenlijk verhaal werd gebracht in de film “Into the Wild”.

 

DAG 16 • Denali - Talkeetna (o)

’s Morgens bezoek aan de ranch van Jeff King, misschien wel de beroemdste Iditarod deelnemer. Hij is de oudste musher die ooit 4 maal deze legendarische sleehonden survival race van 1688 km (in putje winter bij temperaturen tot -40° C) won en nog steeds meedoet. Langs de George Parks Highway houden we een pick-nick met zicht op Denali Mt en houden een korte stop aan het Alaska Veterans Memorial. Na de middag bereikt u Talkeetna, een schattig pioniersdorp dat zijn oorspronkelijk karakter goed bewaard heeft. U kunt vrij het dorp verkennen met zijn talrijke historische gebouwen en winkeltjes. Bij goed weer speelt een live band in het lokale parkje op het einde van de hoofdstraat. Logies in de Talkeetna Cabins, gelegen vlakbij de hoofdstraat.

 

DAG 17 • Talkeetna - Wasilla (o)

De laatste pittige dirtroad met steile klims en haarspeldbochten voert ons door de Talkeetna bergen naar de hoogste pas van onze reis (en de 2de hoogste pas in het land), nl de Hatchers Pass. Na de lunch wandelen we naar het idyllisch gelegen Gold Cord meer. Daarna bezoek aan de site van de Independence goudmijn. Deze mijn is het best gerestoreerde mijncomplex van Alaska. Overnachting in de Best Western Lake Lucille Inn te Wasilla.

 

DAG 18 • Wasilla - Anchorage (o)

In Wasilla bezoeken we het hoofdkwartier van de Iditarod sledenhonden race. Mogelijkheid om een ritje te doen met wagen getrokken door sleehonden.  Tegen de middag bereikt u opnieuw Anchorage. Daar hebt u dan de namiddag vrij om het centrum verder te verkennen, uw favoriete museum te bezoeken of uw laatste inkopen te doen. Gelegenheid tot het bezoeken van het vermaarde Native Heritage Center (optioneel), gewijd aan de oorspronkelijke Inuit bevolking.  Uw overnachting is andermaal in hotel Clarion Suites Downtown.

 

DAG 19 • Anchorage - Brussel (o)

Deze voormiddag kan vrij besteed worden. Onze gids geeft u graag nog enkele interessante tips. In de namiddag vliegt u terug met Icelandair naar Brussel via Reykjavik

 

DAG 20 • Brussel

Thuiskomst te Brussel de volgende dag rond de middag, verzadigd met mooie herinneringen en onuitwisbare indrukken uit het immense en prachtige land, “voorbij de laatste grens”, genaamd Alyeska.

 

 • Reizigers met Belgische nationaliteit dienen zelf enkel te zorgen voor een internationaal, digitaal paspoort dat minstens 6 maanden geldig is na retour. De ingevulde visumaanvraagformulieren moeten ons uiterlijk 1 maand voor afreis terugbezorgd worden. Reizigers van andere nationaliteiten dienen hun visumaanvraag zelf te verzorgen via hun ambassade.

 • Vluchten
 • Accommodaties met ontbijt
 • Maaltijden volgens programma
 • Alle vervoer in volledig programma
 • Alle excursies behalve optionele
 • Fooien voor lokale gidsen
 • Gebruik van VIP lounge bij vertrek

 • Vervoer naar luchthaven van thuis uit
 • Close-encounter met grizzly’s
 • Boottocht naar Gull Island en Seldovia
 • Scenic flight boven Wrangell bergen
 • ESTA registratie (aanvragen kan hier)

Gerelateerde reizen