Baltische Staten, boeiende mix van 3 landen

Baltische Staten, boeiende mix van 3 landen

De Baltische Staten: Litouwen, Letland en Estland, zijn sinds 2004 lid van de EU en ze popelen om verkend te worden. Laat u verrassen door onder andere de eeuwenoude stad Vilnius, het pittoreske Riga en het levendige Tallin. Hun aparte geschiedenis zal u zeker weten te boeien.

Dag 1 • België - Vilnius

Rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Bij aankomst kennismaking met de plaatselijke gids en transfer naar het  4* hotel Best Western Vilnius (of gelijkwaardig) waar we 2 nachten zullen logeren.

 

Dag 2 • Vilnius

Op ontdekking door het schitterende Vilnius. Deze prachtige stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt een zeer grote architecturale verscheidenheid. We bezoeken oa. de St.-Peter & Paul kerk, de oude stad met de St.-Anna kerk, de St.-Bernadine’s kerk, de oude universiteit en de Kapel van de Dageraad met de Heilige Madonna van Vilnius. Nadien bezoek aan de Gediminas Toren (Upper Castle) met panorama over de stad. Middagmaal in restaurant Lokys. In de namiddag rijden we naar de stad Trakai waar we het beroemde gotische kasteel bezoeken, gelegen op een eiland in het Galvé meer. De oorsprong van dit pittoreske kasteel ligt in de 15e eeuw en het wordt ook wel Klein Mariënburg genoemd. Vroeger deed het kasteel dienst als woonresidentie en later als gevangenis, nu is hier het historische museum gevestigd.

 

Dag 3 • Kaunas en Klapeida

Na het ontbijt rijden we naar Kaunas, de vroegere hoofdstad. Een bezoek aan het stadhuis, de kathedraal en het kasteel zal ons zeker bekoren. Het middagmaal wordt voorzien in het familierestaurant Berneliu Uzeiga. Verder richting de havenstad Klaipeda waar we de komende 2 dagen overnachten in het 4* hotel Amberton (of gelijkwaardig).

 

Dag 4 • Koerse schoorwal

We starten de ochtend met een wandeling door de kleine straatjes van Klaipeda, gekenmerkt door zijn gezellige vakwerkhuizen. Per ferry naar Smiltyne en transfer naar Nida, gelegen op het smalle schiereiland Neringa. Het nationaal park de Koerse Schoorwal bestaat grotendeels uit duingebieden, stuifzanden, kustbossen, moerassen, droge weiden en stranden, ook wel de Litouwse Sahara genoemd. Lunch wordt geserveerd in restaurant Seklycia. Op de terugweg houden we halt in Juodkrante met de beroemde heksenheuvel. Tegen de avond terug naar Klapeida.

 

Dag 5 • Klapeida - Rundale - Riga

Onderweg naar Letland brengen we eerst een bezoek aan de Kruisenheuvel, een beroemd bedevaartsoord  op een heuvel waar duizenden kruisen werden achtergelaten als teken van geloof en boetedoening. In de namiddag een bezoek aan het prachtige 18e-eeuwse Rundale Castle. Dit barokke paleis werd ontworpen door de beroemde architect Bartolomeo Rastrelli, die later ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg voor zijn rekening nam. Verder naar de mooie hoofdstad Riga waar we 2 nachten verblijven in 4* Opera & Spa (of gelijkwaardig).

 

Dag 6 • Riga

Uitgebreid stadsbezoek met bijzondere aandacht voor het Art Nouveau district en de oude stad. Een plaatselijke stadsgids loodst ons langs de voornaamste bezienswaardigheden en vertelt uitgebreid over de geschiedenis en de tradities. Middagmaal in restaurant Salve. De namiddag staat in het teken van gastronomie. De centrale markt is ondergebracht in 5 grote hangars die ooit gebruikt werden om zeppelins te stallen. Deze levendige markt wordt sinds 1930 georganiseerd en is één van de oudste en grootste foodmarkten van Europa. Elk paviljoen heeft zijn eigen specialisatie o.a. vis, groente, broodproducten en vlees. Rond de markthallen is een openluchtmarkt waar allerhande producten en curiosa verkocht worden. Na een begeleid bezoek doorheen de markt volgt een proeverij van lokale lekkernijen. De rest van de namiddag is vrij om op eigen houtje de markhallen verder te verkennen of op zoek te gaan naar leuke souvenirs.

 

Dag 7 • Riga - Nationaal park Gauja -  Sigulda - Tallinn

Vandaag gaat de reis verder in noordelijk richting. Eerste stop van vandaag is Nationaal park Gauja,  gekenmerkt door steile zandsteenrotsen. Vervolgens naar Sigulda, een historische stad gelegen aan de rivier de Gauja. In de winter is dit een belangrijk wintersportcentrum met bobsleebaan en skipistes. Na de middag bezoeken we het kasteel van Turaida, gelegen in de heuvels rond Sigulda. In het houten kerkje ligt volgens de overlevering ’de Roos van Turaida’ begraven. Korte fotostop aan het strand van Paernu. Installatie voor 2 nachten in het 4*hotel Park Inn Central (of gelijkwaardig).

 

Dag 8 • Tallinn

Tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Estland wanen we ons werkelijk terug in de Middeleeuwen. We bezoeken de Alexander Nevski-kathedraal en de rijkelijk gedecoreerde Orthodoxe kathedraal met zijn iconen en mozaïeken, beiden zeer de moeite waard.  Op het mooie Raadhuisplein bevindt zich het stadhuis, het middelpunt van de stad.  Beroemd is ook de eeuwenoude stadsapotheek, waar een museum met oude medische instrumenten ondergebracht is. Even verderop ligt de moderne stad Tallinn, die in sterk contrast staat met de ‘Altstadt’.  Groot is de stad niet, maar mooi des te meer! In de late namiddag is er mogelijkheid voor vrije tijd en shopping. Voor de laatste avond gaan we buitenshuis eten. Het afscheidsdiner in restaurant Maikravh is een mooie afsluiter.

 

Dag 9 • Tallinn - België

Vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar België.

 

Opgelet: het programma kan aangepast worden in functie van de vluchturen.

Hotels****

Ligging: alle hotels zijn centraal gelegen

Uitrusting: lift, restaurant, bar, salon

Kamers: comfortabel ingerichte badkamer met douche of bad, toilet, telefoon, vaak airco en tv

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s middags eenvoudige maaltijd incl. thee of koffie, ’s avonds 3-gangen maaltijden incl. thee of koffie

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Vluchten heen met Brussels Airlines naar Vilnius en retour met LOT vanuit Tallinn
  • Transfers met plaatselijke autocar
  • Volpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 9e dag het ontbijt
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België