Baltische Staten, boeiende mix van 3 landen

Baltische Staten, boeiende mix van 3 landen

Sinds 2004 zijn de Baltische Staten Litouwen, Letland en Estland, lid van de EU en staan ze te popelen om verkend te worden. Laat u verrassen door de eeuwenoude stad Vilnius, het pittoreske Riga en het levendige Tallinn. Hun aparte geschiedenis zal u zeker weten te boeien!

Dag 1 • België - Vilnius

We vliegen van Brussel naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Bij aankomst kennismaking met de plaatselijke gids en transfer naar het ****hotel Best Western Vilnius (of gelijkwaardig) waar we 2 nachten zullen logeren.

 

Dag 2 • Vilnius

We maken gelijk kennis met het schitterende Vilnius. Deze prachtige stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en biedt een zeer grote architecturale verscheidenheid. We bezoeken o.a. de St.-Peter & Paul kerk, de oude stad met de St.-Anna kerk, de St.-Bernadine’s kerk, de oude universiteit en de Kapel van de Dageraad. Nadien biedt de Gediminas Toren (Upper Castle) ons een overweldigend panorama over de stad. Na ons middagmaal in restaurant  Lokys rijden we naar de stad Trakai. In het beroemde gotische kasteel Klein Mariënburg wacht ons een boeiende rondleiding. Dit 15e eeuwse kasteel ligt op een eiland in het Galvé meer en deed dienst als woonresidentie en later als gevangenis.

 

Dag 3 • Kaunas en Klapeida

Na het ontbijt vervolgen we onze rondreis naar Kaunas, de vroegere hoofdstad. Een bezoek aan het stadhuis, de kathedraal en het kasteel zal ons zeker bekoren. Het middagmaal wordt voorzien in het familierestaurant Berneliu Uzeiga. Onze chauffeur rijdt ons verder richting de havenstad Klaipeda, waar we de komende 2 dagen overnachten in het ****hotel  Amberton (of gelijkwaardig).

 

Dag 4 • Koerse schoorwal

We starten de ochtend met een wandeling door de kleine straatjes van Klaipeda, gekenmerkt door zijn gezellige vakwerkhuizen. De ferry voert ons naar Smiltyne waarna ons een transfer wacht naar Nida, gelegen op het smalle schiereiland Neringa. Het nationaal park de Koerse Schoorwal, ook wel de Litouwse Sahara genoemd, bestaat grotendeels uit duingebieden, kustbossen, moerassen en stranden. De lunch wordt geserveerd in restaurant Seklycia. Op de terugweg houden we halt in Juodkrante met de beroemde heksenheuvel. Tegen de avond keren we terug naar Klapeida.

 

Dag 5 • Klapeida - Rundale - Riga

Onderweg naar Letland brengen we eerst een bezoek aan de Kruisenheuvel, een beroemd bedevaartsoord getooid met duizenden kruisen. In de namiddag ontdekken we met een interessante rondleiding het prachtige 18e eeuwse Rundale Castle. Dit barokke paleis werd ontworpen door de beroemde architect Bartolomeo Rastrelli, die later ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg voor zijn rekening nam. De volgende stop is de fascinerende hoofdstad Riga waar we 2 nachten verblijven in het ****hotel Rixwell Gertrude (of gelijkwaardig).

 

Dag 6 • Riga

Vandaag brengen we een stadsbezoek met bijzondere aandacht voor het Art Nouveau district en de oude stad. Een plaatselijke stadsgids loodst ons langs de voornaamste bezienswaardigheden en vertelt uitgebreid over de geschiedenis en de tradities. We nuttigen het middagmaal in restaurant Salve. Onze namiddag staat trouwens ook in het teken van gastronomie. De centrale markt is ondergebracht in 5 grote hangars die ooit gebruikt werden om zeppelins te stallen. Deze levendige markt is één van de oudste en grootste foodmarkten van Europa. Elk paviljoen heeft zijn eigen specialisatie o.a. vis, groenten, broodproducten en vlees. Na een begeleid bezoek doorheen de markt volgt een proeverij van lokale lekkernijen. De rest van de namiddag is vrij om op eigen houtje de markthallen verder te verkennen of op zoek te gaan naar originele souvenirs.

 

Dag 7 • Riga - Nationaal park Gauja -  Sigulda – Tallinn

We zetten onze rondreis verder in noordelijke richting. Eerste stop van vandaag is het Nationaal park Gauja, gekenmerkt door steile zandsteenrotsen. Vervolgens naar Sigulda, een historische stad gelegen aan de rivier de Gauja. Na de middag ontdekken we het kasteel van Turaida, gelegen in de heuvels rond Sigulda. In het houten kerkje ligt volgens de overlevering ‘de Roos van Turaida’ begraven. Korte fotostop aan het strand van Paernu. Installatie voor 2 nachten in het ****Centennial Tallinn (of gelijkwaardig).

 

Dag 8 • Tallinn

Tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Estland wanen we ons werkelijk terug in de Middeleeuwen. We bezichtigen de Alexander Nevski-kathedraal en de rijkelijk gedecoreerde Ortodoxe kathedraal met zijn iconen en mozaïeken. Op het mooie Raadhuisplein bevindt zich het stadhuis, het middelpunt van de stad. Beroemd is ook de eeuwenoude stadsapotheek, waar een museum met oude medische instrumenten ondergebracht is. Even verderop ligt de moderne stad Tallinn, die in sterk contrast staat met de ‘Altstadt’. Groot is de stad niet, maar mooi des te meer! In de late namiddag is er mogelijkheid voor vrije tijd en shopping. Voor de laatste avond genieten we van een afscheidsdiner in restaurant Maikravh, een waardige afsluiter!

 

Dag 9 • Tallinn - België

Vrije tijd tot aan de transfer naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar België.

 

Opgelet: het programma kan aangepast worden in functie van de vluchturen.

Hotels****

Ligging: alle hotels zijn centraal gelegen

Uitrusting: lift, restaurant, bar, salon

Kamers: comfortabel ingerichte badkamer met douche of bad, toilet, telefoon, vaak airco en tv

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s middags eenvoudige maaltijd incl. thee of koffie, ’s avonds 3-gangen maaltijden incl. thee of koffie

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart

  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Vluchten heen met naar Vilnius en retour vanuit Tallinn

  • Transfers met plaatselijke autocar
  • Volpension vanaf de 1e dag het avondmaal tot de 9e dag het ontbijt
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België