Calabrië, een goed bewaard geheim

Calabrië, een goed bewaard geheim

Calabrië is gelegen in de punt van de laars en ligt ingesloten tussen de prachtige azuurblauwe Ionische en de Tyrrheense Zee. Rustige stranden, zuiver en helder water, een ruig en bergachtig binnenland, oude stadjes, een pure agrarische keuken en heerlijke streekproducten zoals olijfolie, citrusvruchten, rode uien en pepertjes.

Dag 1 • België - Rende

We nemen een vlucht naar Lamezia Terme met TUI fly. Onze Calabrië reis start in Cosenza, gelegen aan de samenvloeiing van de rivieren Crati en Busento. Het rustige historische centrum roept helemaal de sfeer op van het oude Zuid-Italië. We rijden verder naar Rende voor installatie in het **** Best Western Premier hotel Villa Fabiano.

Dag 2 • Matera en Metaponto

Vandaag verlaten we even Calabrië en rijden naar Basilicata voor een bezoek aan Matera. Deze stad, bekend omwille van zijn prehistorische grotwoningen trapsgewijs tegen de flank van een ravijn opgebouwd, is uniek. Tot 1950 leefden mens en dier hier samen in grotten. We bezoeken een grotwoning en een grotkerk in de Sassi. In deze bijzondere omgeving zijn ook talrijke films opgenomen. De bovenstad biedt ons een aanblik van barokke kerken en een mooie Dom. Het gevoel en de belevenis die dit bezoek met zich meebrengt zijn onvergetelijk. Daarna begeven we ons naar Metaponto, ooit een van de belangrijkste steden van de Magna Grecia waar Pythagoras en zijn volgelingen zich vestigden. Op de plaats van het huis van de filosoof kwam de tempel gewijd aan Hera. De zee bij Metaponto is vermaard om haar heldere water en het strand noemt men er het strand van de Goden, als hulde aan de Griekse oorsprong van de stad.

Dag 3 • Civita - Cerchiara

We bezoeken Civita, een zeer idyllisch gelegen dorp aan de kleine Grand Canyon del Raganello van Calabrië, werd opgericht door Albanezen die hun land moesten verlaten voor de Turken. Hun aanvoerder was Skanderberg. Een jeep brengt ons naar de duivelsbrug met adembenemende zichten. We duiken hier even in het Albanese verhaal van deze streek. Na de middag rijden we door het adembenemende Pollino gebergte en bezoeken we het hoog op de helling van de Monte Sellario gelegen sanctuario di Santa Maria delle Armi. Griekse monniken verbleven er in cellen en leefden er als kluizenaars. Vanaf de 16e eeuw was dit een pelgrimsoord. 

Dag 4 • S. Francesco di Paola - Pizzo - Tropea - Capo Vaticano

We beginnen onze dag met een kort bezoek aan het heiligdom van S. Francesco di Paola, de alom aanbeden heilige in Calabrië. Volgens de legende stak hij de straat van Messina over op zijn jas. Na de middag trekken we naar Pizzo, bekend om zijn ‘tartuffo di Pizzo’ ijs met een hart van warme chocolade, gehuld in een dikke laag cacao (± 5 pp). We bezoeken de Piedigrotta, een grot vol heiligenbeelden uitgegraven in de rotsen. De heer Barone en zijn zoon wijden hun leven aan het scheppen van de beelden. Het Castello Aragonese of Castello Murat, waar de zwager van Napoleon terechtgesteld is, bevindt zich op een hoger gelegen plateau met mooi uitzicht op zee. Tropea, een gezellig stadje met vele winkeltjes en leuke pleintjes, is bekend om zijn rode uien en pepertjes en is een ideale plek om de beste typische streekproducten te ontdekken. Een fotostop en tijd om te genieten van de droomstranden van Capo Vaticano mogen zeker niet ontbreken. Installatie in het *** hotel La Bussola.

Dag 5 • Stilo - Gerace

Te midden van prachtige bossen ligt Stilo. We brengen er een bezoek aan de byzantijnse kerk “la Cattolica”, een van de mooiste bouwwerken van Calabrië. Daarna reizen we verder naar Gerace gelegen op een heuvel met een beeldschoon uitzicht op het natuurgebied van het Aspromonte. We flaneren door het authentieke oude stadscentrum en bezoeken de kathedraal gebouwd ten tijde van de Noormannen. Met het treintje rijden we, op het ritme van de tarantella muziek, door het Borgatella, de voormalige ambachtsliedenwijk, tot de hoger gelegen oude dorpskern.

Dag 6 * • De Eolische eilanden

Vandaag staat een facultatieve boottocht op het programma (± € 48 pp) langs de Eolische eilanden. De door de UNESCO geklasseerde Eolische eilanden bestaan uit een groep van zeven eilandjes waarvan we er drie per boot bezoeken. Eerst zetten we koers naar Vulcano, gekend om zijn geneeskrachtige werking. Tegen betaling kan u hier een modderbad nemen of zwemmen. We varen verder naar Lipari, waar we vrije tijd krijgen om te winkelen of een bezoek te brengen aan de kathedraal. In de namiddag varen we richting Stromboli. We maken een tocht rond deze nog steeds actieve vulkaan en aanschouwen de lavavelden.

*Afhankelijk van de weersomstandigheden

Dag 7 • Reggio di Calabria - Scilla

’s Ochtends rijden we langs de kust naar Reggio di Calabria, de belangrijkste havenstad van Calabrië. Vanop de nieuw aangelegde promenade hebben we een prachtig zicht op Sicilië. We hebben de gelegenheid tot winkelen of een facultatief bezoek te brengen aan het museum met de beroemde bronzen krijgers (± € 8 pp). Daarna bezoeken we Scilla, een prachtig vissersdorpje gelegen aan de Costa Viola. Hier overleefde Odysseus het avontuur met de zeemonsters Scylla en Charybdis. We brengen een bezoek aan de Castello Ruffo.

Dag 8 • Lamezia Terme - België

Afhankelijk van onze vluchturen genieten we van nog wat vrije tijd of een kort aangeboden programma tot aan de transfer naar de luchthaven voor onze retourvlucht naar België.

Opgelet: de volgorde van het programma kan aangepast worden, dag 1 en dag 8 zijn afhankelijk van de vluchturen.

 

Hotels*** EN ****

Ligging: de hotels zijn rustig gelegen

Uitrusting: moderne hotels met restaurant, bar, lift, terras, gratis wifi, (binnen- of buiten-)zwembad

Kamers: mooi ingerichte kamers met badkamer met bad of douche en toilet, telefoon, tv, airco

Maaltijden: verzorgd en ruim Zuid-Italiaans ontbijtbuffet, ’s avonds verzorgde 3-gangen maaltijden of buffet.

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Vluchten Lamezia Terme heen en terug met TUI
  • Transfers en rondrit met plaatselijke autocar
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 8e dag het ontbijt
  • Inbegrepen: Jeeptocht in Civita en navettes in Gerace en Fiumefreddo, inkomgelden voor de vermelde bezoeken in Matera, Pizzo, Stilo, Gerace, Scilla
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België