Citroenfeesten in Menton

Citroenfeesten in Menton

Menton, een stadje vlakbij de grens met Italië, is naar verluidt s winters de warmste plek aan de Franse Riviera. Ieder jaar vindt hier in februari-maart een uniek evenement plaats: het Fête du citron waarbij citroenen en sinaasappels omgevormd worden tot gigantische kunstwerken. Een waar spektakel!

Dag 1 • België - Lyon

Langs de autosnelwegen rijden we via Luxemburg, Nancy en Dijon naar Lyon. Installatie en avondmaal in een ***hotel in Lyon.

 

Dag 2 • Lyon - Montélimar - Menton

We rijden langs de autosnelweg richting Menton. Onderweg houden we even halt in de mooie middeleeuwse stad Montélimar, ook wel eens de “Poort tot de Provence” genoemd. De naam ‘Montélimar’ doet ons automatisch aan de lekkere & wereldberoemde “nougat” denken. Uiteraard brengen we er een boeiend bezoek aan een van de vele nougat fabrieken waar ons verteld wordt hoe nougat ontstaan is en hoe het gemaakt wordt. Natuurlijk mogen we ook proeven van de heerlijke soorten nougat. Nadien zetten we onze weg verder naar Menton voor installatie en avondmaal in het ***hotel Royal Westminster.

 

Dag 3 • Menton

Vandaag verkennen we Menton, een schilderachtig stadje, bekend om zijn overdaad aan citroenbomen. De meeste bezienswaardigheden vinden we in de oude stad. We starten onze verkenning bij de barokkerk Saint-Michel, met zijn gele en lichtgroene gevel de mooiste kerk uit de regio. De klokkentoren stijgt hoog boven de stad uit en is ’s avonds prachtig verlicht. Van hieruit wandelen we naar de mooie begraafplaats met oude monumentale graven. Vanaf deze plek hebben we het beste uitzicht over de baai en de hele stad. We dwalen door de nauwe straatjes en komen zo langs o.a. het stadhuis met de door Jean Cocteau gedecoreerde Salle des Mariages en het 17e eeuwse Paleis Carnolès, ooit de zomerresidentie van de prinsen van Monaco. Zoals elke zuiderse badplaats, heeft ook Menton een haven. Het is gezellig kuieren langs de Promenade du Soleil en de talloze zonovergoten tuinen. Deze namiddag genieten we vanop onze tribuneplaats van de magnifieke praalwagens die versierd met citroenen en sinaasappels op het tempo van de talrijke muziek- en dansgroepen langs de Promenade du Soleil door Menton trekken. Meer dan 300 professionals werken mee aan deze parade en volgens insiders zou er meer dan 450 ton citrusvruchten gebruikt worden om de praalwagens en de kunstwerken in de stad op te bouwen. Na de parade kunnen de liefhebbers nog een bezoek brengen aan de Biovès tuin die ter gelegenheid van de citroenfeesten versierd is met tijdelijke citruskunstwerken in oogverblindend gele en oranje tinten. Dit onwaarschijnlijk decor brengt jaarlijks duizenden bezoekers in verrukking.

 

Dag 4 • Route de Mimosa

Wanneer van januari tot ver in maart de betoverende mimosastruiken met kleine gele bloemetjes in bloei staan, worden we langs de 130 km lange Mimosa-route, bedwelmd door de heerlijke geur. Tijdens onze rit langs de Zuid-Franse kust kunnen we genieten van dit prachtige stukje natuur.  We eindigen onze tocht  in Grasse, het walhalla van de parfumindustrie. Mimosa wordt vaak gebruikt in parfums met een florale hoofdtoon. We bezoeken een van de parfumfabrieken waar we alles vernemen over het ontstaan van parfum en hoe het gemaakt wordt. We kunnen ook ruiken en misschien wel onze eigen parfum samenstellen.

 

Dag 5 • Menton

Deze laatste dag in Menton kan iedereen volgens eigen interesse invullen. Menton is een prachtig plaatsje waar we gewoon door de oude stad kunnen rondslenteren, wandelen langs de strandpromenade of gewoon genieten in een van de vele tuinen. Voor de liefhebbers hebben we echter nog enkele themabezoeken gepland. In deze periode van het jaar worden in Menton de citroenen geoogst en daarom starten we ook met een bezoek aan de “confiturerie”, een plaatselijke confituurfabriek, dat uiteraard citroenen verwerkt. Hier worden wel 100 soorten confituur gemaakt. We laten dan ook onze smaakpapillen werken tijdens een degustatie. Vervolgens gaan we langs bij een olijfoliebedrijfje waar traditioneel geperste olijfolie op smaak gebracht wordt met… citroen natuurlijk. Wanneer ze tijd hebben, laten ze ons graag “the making of” zien. Menton heeft ook Italiaanse invloeden. Zo heeft het zijn eigen Limoncello, een typisch Italiaanse citroenlikeur. We gaan langs bij “Au Pays du Citron” waar we zeker zo’n fles op de kop kunnen tikken en nog heel wat andere streekproducten met citroen.

 

Dag 6 • Menton - Lyon

We verlaten Menton en rijden langs de autosnelwegen naar Lyon. Onderweg houden we nog even halt in het departement van de Drôme, een minder gekende wijnstreek. De wijngaarden op steile hellingen behoren tot de hoogste van Frankrijk. Behalve de mousserende wijnen Clairette de Die en Crémant de Die, die gemaakt worden zoals champagne volgens de méthode traditionele, wordt op kleine schaal ook Coteaux de Die gemaakt. We brengen een bezoek aan een wijnboer en mogen nog een laatste maal proeven. Nadien rijden we naar Lyon voor installatie in een ***hotel.

 

Dag 7 • Lyon - België

In de ochtend verlaten we Lyon en rijden via de Franse autosnelwegen terug naar België

Hotel Royal Westminster***

Ligging: gelegen in hartje Menton, onmiddellijk bij het strand en de wandelpromenade, omgeven door een mooi park met uitzicht op zee

Uitrusting: charmant hotel met receptie, lift, 2 restaurants, bar, terras, tuin, poolzaal, bibliotheek

Kamers: mooi ingerichte kamers met eigen badkamer met bad/douche, toilet en haardroger, telefoon, tv, airco, gratis wifi, gedeeltelijk met zeezicht

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds menu met streekgerechten (wijn & koffie inbegrepen)

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 7e dag het ontbijt
  • Inbegrepen: zitplaatsen tijdens fruitcorso, alle vermelde degustaties
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België