De grote Balkantour

De grote Balkantour

Een prachtige afwisselende rondreis doorheen de Balkan regio. Vier verschillende landen, vier Unesco Werelderfgoed sites, culturele steden en traditionele dorpjes, indrukwekkende natuur met prachtige landschappen, bergen, meren, een uitzonderlijk vriendelijke bevolking en lekker eten. Graag nemen we je mee op avontuur door deze landen en leren je meer over de geschiedenis, maar ook over het dagelijks leven dat de inwoners nu leiden. Ga mee op deze afwisselende en zeer boeiende reis door de Balkan en laat je verbazen!

Dag 1 • België - Dubrovnik - Budva

We nemen onze vlucht vanuit België naar Dubrovnik, waar we opgewacht worden door onze Premium autocar en plaatselijke Nederlandstalige reisleider. Aansluitend rijden we naar Budva voor installatie in het **** hotel Adria Budva.

 

Dag 2 • Budva - Sveti Stefan

Voor de middag bezoeken we Budva, gelegen in het centrale gedeelte van de Montenegrijnse kust, genaamd “Budvanska Rivijera”. Het is ontsprongen rondom een klein schiereiland waarop de hedendaagse oude stad van Budva gelegen is. Over het ontstaan van de oude stad Budva doen vele verhalen en legendes de ronde. Veel van de architectuur in de oude stad is van Venitiaanse oorspong. In de 15e eeuw besloten voorname families uit de Pastrovici regio om zich op het eilandje Sveti Stefan te vestigen en daar een vestingstadje te bouwen.  In de jaren '60 besloot  de Joegoslavische regering om dit dorp om te toveren tot een exclusief hotel. De vissershuizen werden omgebouwd tot luxueuze accommodaties en al gauw werd Sveti Stefan één van de meest mondaine resorts in Europa. Sinds die tijd hebben vele koninklijke families en groten der aarde hun vakantie in Sveti Stefan doorgebracht.  We voorzien een fotostop boven het eilandje.

 

Dag 3 • Nationaal park Skadarska Jezero - Kruje - Tirana

Het Skadarmeer is het grootste meer in de gehele Balkan en is samen met de omliggende   moerasgebieden één van de belangrijkste vis- en vogelleefgebieden van de mediterrane regio. Als leefgebied is het Skadarmeer, een belangrijke locatie als overwinteringplaats voor trekvogels waaronder de zeldzame Dalmatische pelikaan. Om deze reden is de Pelikaan als symbool gekozen voor het nationaal park.  We maken een boottocht op het meer. Na de middag rijden we naar Albanië en de oude hoofdstad Kruje. Het Kasteel van Krujë was het middelpunt van Skanderbeg's strijd tegen de Ottomaanse Turken. Het kasteel overleefde drie belegeringen door de Turken, met garnizoenen van maar 2.000 tot 3.000 man. Zelfs de legendarische Mehmed II, "De Veroveraar", kon niet door het verdedigingswerk van het kasteel breken. De kleurrijke stad Tirana is sinds 1920 de hoofdstad van Albanië. In de loop van de 20e eeuw is de stad echter uitgegroeid tot een van de belangrijkste Albanese steden. De stad ligt aan twee rivieren de Tiranë en de Lanë. Tot 1991 had het communisme nog veel invloed op de stad, maar sindsdien is Tirana getransformeerd tot een moderne stad met gekleurde gebouwen, drukbezochte pleinen en fijne wandelpaden. Installatie in het **** Oxford hotel at Tirana.

 

Dag 4 • Tirana - BunkArt 1

We bezoeken vandaag het stadscentrum van Tirana met het Skanderbegplein, het belangrijkste plein van Tirana. Hier staat het standbeeld van de nationale held: Skanderbeg. Een bezoek aan de klokkentoren Kulla e Sahatit en de Et’hem-Bey moskee mag niet ontbreken. De fraaie klokkentoren is gebouwd in 1822, samen met de ernaast gelegen Et’hem Beys moskee. Als we willen zien hoe groot Tirana eigenlijk is, nemen we de de kabelbaan naar de Dajti-berg. De kabelbaan brengt ons in een kwartiertje comfortabel naar boven, vanwaar het uitzicht prachtig is. Een van de opmerkelijke bezienswaardigheden die Edi Rama als burgemeester van Tirana in 2013 voor het publiek heeft geopend is de bunker BunkArt 1.  De voormalige dictator Enver Hoxha (de politieke leider van Albanië) heeft de bunker voor hem en zijn militaire staf laten bouwen. Het laat communistisch en geïsoleerd verleden van die periode is er in alle triestheid te zien. Het onderkomen zelf, de inrichting, de beelden en geluiden zijn realistisch.

 

Dag 5 • Berat - Ohrid

Berat,  een stad van ambachtslieden en handelaars, wordt de Stad van Duizend Ramen genoemd,   vanwege de vele ramen met uitzicht op de Osum rivier. De woningen zijn voornamelijk gebouwd in de 18e en de 19e eeuw en staan symbool voor het stadsleven op de Balkan in die tijd. Het historisch centrum bestaat uit de wijken: Mangalem en Gorica. Beide stadsdelen zijn door Unesco tot Werelderfgoed verklaard. Gorica is het oude christelijke deel van de stad met smalle straten, Ottomaanse huizen en orthodoxe kerken, alles is nog net als vroeger. Hoog boven Mangalem torent het kasteel, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berat. Het is even een klim om er te komen, maar het is de moeite. We zien een doolhof van oude straatjes, Ottomaanse moskeeën en orthodoxe kerken. Na de middag rijden we naar Ohrid in Macedonië. Installatie in het **** Laki Hotel Ohrid.

 

Dag 6* • Ohrid - St. Naum

Ohrid ligt aan het gelijknamige meer in het zuiden van Macedonië. In de oudheid werd Ohrid Lychnidos “ De Lichtstad” genoemd vanwege het kristalheldere water van het meer. Tegenover de Kliment kerk vind je de iconen galerij, hier zijn iconen uit heel Macedonië bij elkaar gebracht. Ze dateren van de 11e tot en met de 19e eeuw en zijn chronologisch opgehangen. Boven Ohrid zien we het fort van Tsaar Samuel, met mooi zicht over het meer. In de haven van Ohrid schepen we in voor een boottocht naar St.Naum. Onderweg brengen we een bezoek aan het museum Zaliv na Koski, de baai van de botten. Vervolgens gaan we door naar het kloostercomplex van St. Naum, gebouwd op een rots met een prachtig uitzicht op het meer. Het orthodoxe klooster is in 905 opgericht door St. Naum, een heilige waaraan diverse wonderen toegeschreven zijn.  Volgens de legende kun je het hart van St. Naum nog horen kloppen wanneer je jou oor legt op de stenen kist waar de heilige in zou liggen.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 7 • Shkodër

We rijden vandaag naar Shkodër, een van de oudste en belangrijkste steden van Albanië met meer dan 130.000 inwoners. De belangrijkste religieuze bouwwerken in het stadscentrum zijn de orthodoxe Christus Geboortekerk en de Ebu Bekr-moskee, de grootste van de stad. Nabij het plein Sheshi Demokracia bevindt zich het Migjenitheater, een van de belangrijkste schouwburgen van het land. Op een heuvel ten zuidwesten van het centrum, liggen de ruïnes van het Kasteel van Rozafa. Net oostelijk ervan staat de Loodmoskee, zo genoemd vanwege de met lood beklede koepel. Installatie in het **** hotel Coloseo.

 

Dag 8 • Cetinje - Kotor - Perast - Cavtat

De stad Cetinje is de culturele en historische hoofdstad van Montenegro. De Montenegrijnen noemen deze stad ook wel vaak hun “Museumstad”. De historische stadskern bestaat uit gebouwen die vroeger ambassades waren en barokke paleizen die tot de Koninklijke familie Petrovi toebehoorden. De Baai van Kotor wordt vaak “Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd”. Rond de middag komen we in de door de Unesco beschermde vestingstad Kotor aan. De oude stadskern, omringd door een indrukwekkende stadsmuur, is erg goed bewaard gebleven. Tussen 1420 en 1797 viel Kotor onder het gezag van de republiek van Venetië, waardoor de Venetiaanse invloeden nog duidelijk merkbaar zijn. De oude stad van Kotor is opgebouwd als een doolhof met centraal de 12e eeuwse  St Tryphon kathedraal. Langs de baai van Kotor bereiken we het idyllische plaatsje Perast. We varen van hieruit naar het eiland Gospa od Škrpjela of “Onze lieve dame van rotsen” een kunstmatig eiland gelegen in de baai van Kotor. De legende vertelt dat vissers, na schipbreuk geleden te hebben, op een rots terecht kwamen en hier een verschijning van de heilige maagd Maria zagen. Aansluitend rijden we naar Cavtat in Kroatië  voor installatie in het ***** Croatia hotel.

 

Dag 9 • Dubrovnik - België

We nemen vandaag onze vlucht vanuit Dubrovnik terug naar België.

Hotels****

Hotel Oxford Tirana****

Ligging: in het hart van het historische centrum. Verschillende bezienswaardigheden, zoals de Nationale Bibliotheek, het Nationaal Museum, het Theater en diverse culturele- en historische gebouwen, liggen op slechts een steenworp afstand. De cocktailbar beschikt over een terras met uitzicht op de stad en het loungecafé heeft een zithoek in de tuin en serveert hapjes en Oostenrijks gebak. Het hotel beschikt  over een 24-uursreceptie en Wifi.

Kamers: de kamers zijn een combinatie van klassiek en moderne inrichting. Ze beschikken over airconditioning, een flatscreen-tv, een kluisje en een minibar. De eigen badkamer heeft een inloopdouche, gratis toiletartikelen en een haardroger. Sommige kamers hebben een balkon.

Maaltijden: ontbijt is in buffetvorm, het avondmaal is een 3-gangen maaltijd.

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Vreemde munt: Albanese Lek

 • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug

 • Vlucht van België naar Dubrovnik en terug
 • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS AUTOCAR
 • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 9e dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: boottocht op het Skadar meer, museum Kruje, Klokketoren Tirana, Gondelbaan Dajti, Bunkart 2 Tirana, Berat kasteel en museum, boottocht op het Ohrid meer naar St. Naum, bezoek klooster St.Naum, Kasteel Ohrid,  Shkodër  kasteel en museum met kleine busjes,  boottocht naar het eiland Gospa od Škrpjela, museum Perast.
 • Begeleiding door een plaatselijke Nederlandstalige reisleider