De kusten van Cornwall - Devon

De kusten van Cornwall - Devon

Cornwall is een venster met een permanent uitzicht op de zee. Het heeft zijn immense populariteit te danken aan een ononderbroken kustlijn die het schiereiland omarmt. Het South West Coast Path biedt een bloemlezing van de mooiste plekjes van deze 'Wilderness Coast'. Een stoet van ruwe kliffen, witte en goudgele stranden en pittoreske, nostalgisch ogende vissershaventjes vormen er de rode draad. Ook Devon speelt in op het zeegevoel, als enige graafschap met twee kustlijnen. De noordelijke kust sluit qua natuurschoon aan bij Cornwall.

Dag 1 • België - Taunton

We worden thuis opgehaald en vertrekken vanuit de centrale verzamelplaats E40 Esso Drongen. We rijden richting Calais, waar we inschepen voor de overtocht naar Dover met P&O Ferries. Gelegenheid tot middagmaal aan boord of in een snelwegrestaurant. Verder via de snelwegen voor een rit richting West Country. Voor een welgekomen verpozing zorgt een bezoek aan Castle Combe, een Cotswold dorp dat ooit uitgeroepen werd tot mooiste dorp van Engeland. In Taunton overnachten we in een eersteklas hotel, het Castle Hotel****, een luxueuze mix van oud en nieuw, met een voorgeschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw.

 

Dag 2 • Taunton - Dartmoor - Polperro - Newquay

In het Dartmoor Nationaal Park wandelen we naar de Haytor Rocks, de populairste en gemakkelijk te bereiken granietrots. In de buurt bezoeken we Widecombe in the Moor, het meest typische Dartmoor dorp met zijn 'Cathedral of the Moor'. Vrij middagmaal. Polperro is hét ansichtkaart vissersplaatsje bij uitstek van Cornwall. Een voormalig smokkelaarsnest gelegen aan een rotsachtige kust. Incheck in het Headland Hotel**** voor vier overnachtingen. Het hotel ligt vlakbij Newquay, de meest populaire badplaats van Cornwall, en wordt aan drie zijden omringd door de zee. Mooie uitzichten over het beroemde surfstrand Fistral Beach maken het plaatje volledig.

 

Dag 3 • Lost Gardens of Heligan - Lanhydrock House

Na een heerlijk ontbijt bezoeken we de Lost Gardens of Heligan, een magnifiek lusthof en subtropische tuin. Het resultaat van het grootste tuinrestauratieproject ter wereld waarbij een 'slapende tuin' van wildernis weer tot leven werd gewekt. De Jungle is een valleituin die oogt als een romantisch oerwoud. Vrij middagmaal. Mevagissey is een heel populair vissershaventje met nauwe steegjes om in rond te dwalen en te genieten van de volkse en kleurrijke sfeer. Lanhydrock House is een must, het is één van de meest fascinerende 19e eeuwse huizen van Engeland, gelegen te midden van een groots landschapspark. Vijftig informeel ingerichte kamers geven ons een uniek beeld van het leven upstairs en downstairs in een Victoriaans landhuis van een welvarende familie.

 

Dag 4 • Penwith Peninsula - Minack Theatre - St Ives

Het gebied rond Lands End is het meest westelijke van Engeland. We bezoeken het iconische granieten Minack openluchttheater. Het 'Theatre under the stars' is het levenswerk van Rowena Cade en oogt als een Grieks amfitheater, met het witte strand van Porthcurno als achtergrond. Nergens gaan natuur en cultuur zo uitgesproken hand in hand. Vrij middagmaal. St Ives is de populairste plaats op Penwith. Het heeft een vissers- en een mijnwerkerswijk en telt vijf stranden aan een baai die het plaatsje volledig omringen. Door de overvloed aan licht waarin St Ives baadt, is het een aantrekkingspool voor kunstenaars geworden. Kunstliefhebbers komen dan ook zeker aan hun trekken in het befaamde Tate St Ives of het Barbara Hepworth Museum met een rustgevend stadstuintje.

 

Dag 5 • Trebah Garden - The Lizard - St Michaels Mount

Trebah is een oude magische "Cornish garden" met een privéstrand en gelegen aan de monding van de Helford rivier. De tuin is bekend voor zijn exotische plantencollectie met boomvarens, reuze gunnera's en hydrangea's. Vrij middagmaal. Op The Lizard wandelen we naar Lizard Point, het zuidelijkste punt van Engeland en de rustigere tegenhanger van het commerciële Lands End. En voor de goede wandelaars is een wandeling naar het kustlandschap van Kynance Cove een onontbeerlijke ervaring. In Marazion genieten we van het uitzicht op St Michael's Mount, de parel aan de kroon van Cornwall (onder voorbehoud). Enkel bij laagtij is er gelegenheid om even de overstap te maken naar het haventje op het halfeiland voor een bezoek aan de terrasvormige tuinen die zich vastklampen aan de rotswand en beplant zijn met zonaanbidders.

 

Dag 6 • Newquay - Tintagel - Barnstaple

Eén van de mooiste kustroutes in Cornwall brengt ons naar het woeste kustlandschap van Bedruthan Steps. Daarna volgt een bezoek aan Tintagel, iconische geboorteplaats van King Arthur. Een nieuw aangelegde en spectaculaire voetgangersbrug maakt een bezoek aan Tintagel Castle nu veel minder vermoeiend. Vrij middagmaal. Boscastle is mooi gelegen aan een S-vormige zeearm. Een ideaal toeristisch plaatsje om te onthaasten in het gezellige haventje of voor een panoramische wandeling hoog boven de kust.  Na een flinke rit maken we de brug naar Devon, waar we inchecken in het Imperial Hotel Barnstaple ****, aan de oever van de Taw rivier in de bloemenstad Barnstaple.

 

Dag 7* • Clovelly - RHS Rosemoor Gardens

Voor de middag vertoeven we in Hartland Abbey, gelegen in een vallei met een 'end of the world' gevoel. Er is gelegenheid voor een bezoek aan de perfect onderhouden tuinen en een vrije wandeling naar één van de ruigste kliffenlandschappen van de U.K. rond Hartland Quay, een massagraf voor scheepswrakken door de eeuwen heen. Clovelly is ongetwijfeld het meest authentieke vissersdorp van Engeland. De tijd lijkt er al 200 jaar stil te staan. Voertuigen zijn er uit den boze en de wandeling van het Visitor Centre naar het haventje is een ware belevenis. Vrij middagmaal. De RHS Rosemoor Garden van de Royal Horticultural Society is de meest omvattende tuin van de West Country. Het is een tuin voor alle seizoenen met een uitbundige beplanting.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Barnstaple - Exmoor Nationaal Park - Dunster - Taunton

De noordkust van Devon heeft nog meer troeven. Lynmouth aan zee is door de ingenieuze Cliff Railway verbonden met haar tweelingstad Lynton, waardoor we een panoramische kustwandeling kunnen maken naar de Valley of Rocks en Castle Rock, hoog uittorenend boven de zee. Wilde geiten en loslopende pony's vervolledigen het plaatje in deze meest verstilde streek van Engeland. Vrij middagmaal. Via de hoogste kustweg van Engeland bereiken we het fotogenieke Porlock dat volledig ingesloten is door de heuvels van Exmoor. Terug in Somerset verkennen we het middeleeuwse stadje Dunster. Het plaatsje oogt als een historisch decor in een filmset: de Yarn Market, een oud overdekt marktje, enkele thatched cottages bij het Gallox bruggetje vlakbij een doorwaadbare plaats, en hoog op de rots Dunster Castle. Engeland ten voeten  uit qua sfeer. Daarna gaat het naar Taunton voor de laatste overnachting in het al vertrouwde Castle Hotel****.

 

Dag 9 • Taunton - Stourhead - België

Als afsluiter van deze reis bezoeken we een landschapstuin met keurstip. Stourhead is het levenswerk van Henry Hoare 'the Magnificent' en landschapsarchitect Henry Flitcroft. Meer dan 40 jaar werd besteed aan de aanleg van deze internationaal befaamde tuin die een geheel biedt van meren, Griekse tempels, een grotto en een arboretum met geweldige boomexemplaren. Vrij middagmaal in een wegrestaurant. Terug met de ferry van Dover naar Calais en nadien naar België.

The Headland Hotel and Spa Newquay*****

Algemeen: dit stijlvolle Victoriaanse hotel ligt vlakbij Newquay, de meest populaire badplaats van Cornwall, en wordt langs drie zijden omringd door de zee. Mooie uitzichten over het beroemde surfstrand Fistral Beach maken het plaatje volledig. Tot de indrukwekkende recreatieve faciliteiten behoren binnen- en buitenzwembaden (het buitenbad is alleen in de zomermaanden geopend).

Kamers: de kamers met kustzicht in The Headland zijn voorzien van gratis Wifi en satelliet-tv. Ze beschikken over een gezellige zithoek, een bureau en een moderne badkamer en gratis toiletartikelen. Er is keuze tussen kamers met belemmerd kustzicht, kustzicht en zeezicht.

Maaltijden: elke ochtend wordt er een volledig Engels ontbijt geserveerd. Het restaurant is bekroond met een AA-rozet en biedt een uitstekend 3-gangen menu als avondmaal.

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart

 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Elektriciteit: 220V, best een wereldadapter meenemen
 • Vreemde munt: Engelse pond

 • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug

 • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS AUTOCAR
 • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 9e dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: Lost Gardens of Heligan, Lanhydrock House,  Minack Theatre (inclusief shuttle van parking naar theater), Trebah Gardens, Tintagel Castle (onder voorbehoud), Clovelly Hartland Abbey (enkel tuin en Beach Walk), RHS Rosemoor Garden, Cliff Railway Lynmouth-Lynton, Stourhead
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België