De strijd om de Somme

De strijd om de Somme

Uitgestrekte velden met vrolijk gekleurd koolzaad liggen als een deken over een landschap waar honderd jaar geleden de bloedigste veldslagen uit de wereldgeschiedenis plaatsvonden. Ook al is het zo lang geleden, nog steeds komt de Grote Oorlog op veel plaatsen langs de Somme akelig dichtbij.

Dag 1 •  België - Arras - Fort-Mahon-Plage

We rijden naar Arras, een op en top Vlaamse stad. De inwoners van Arras spreken wel geen Nederlands maar de gebouwen op de twee belangrijkste pleinen, de Grand Place en Place des Héros, hebben allemaal Vlaamse gevels. Alles wat we op deze pleinen zien is heropgebouwd. Tijdens WOI was Arras net als Ieper niet bezet door de vijand maar lag het wel aan de frontlijn. Door de beschietingen werd zowat alles verwoest. We bezoeken La Carrière Wellington, een ondergrondse kazerne door Nieuw-Zeelanders gegraven en de gedenkplaats voor de slachtoffers die gevallen zijn in de slag om Arras. Nadien bezoeken we Maison Blanche, de grootste Duitse militaire begraafplaats van Frankrijk, en Vimy. Vervolgens rijden we naar Fort-Mahon-Plage voor installatie in ons hotel op de zeedijk.

Dag 2 • Boulogne-sur-Mer - Wimereux

Vandaag brengen we een bezoek aan Boulogne-sur-Mer. De stad bestaat uit een historische bovenstad en een moderne benedenstad. Het oude historische centrum van Boulogne is nog volledig ommuurd en hier liggen verschillende bezienswaardigheden: het stadhuis, gelegen aan de Place Godefroid de Boulogne, de basiliek Notre-Dame gebouwd in de 19e eeuw, de crypte onder de Notre-Dame en het kasteel. We rijden naar Wimereux waar John McCrae, de schrijver van het beroemde gedicht ‘In Flanders Fields’, begraven ligt en via de Colonne de la Grande Armée met standbeeld van Napoleon keren we terug naar ons hotel.

Dag 3 • Amiens - België

We brengen een bezoek aan Amiens vooral bekend voor zijn prachtige kathedraal met buitengewone afmetingen. We maken een wandeling vol afwisseling langs het circusgebouw Jules Verne, het moderne stationsplein en de kleurrijke straten in de wijk Saint-Leu. Nadien maken we een tocht bezaaid met overblijfselen van gevechtskampen, militaire kerkhoven en gedenktekens, zoals de gedenkplaats van Beaumont-Hamel, de Frans-Brits gedenkplaats van Thiepval, de Ulstertoren (een Iers monument in Thiepval) en de Lochnagar Crater. We genieten van wat vrije tijd en keren terug naar België.

HOTEL LA TERRASSE***

Ligging: topligging in Fort-Mahon-Plage, op de promenade tegenover het brede zandstrand, met

panoramisch uitzicht op zee

Uitrusting: modern hotel met receptie, lift, restaurant, brasserie, bar, gratis wifi

Kamers: comfortabele kamers met volledig ingerichte badkamer met toilet en haardroger, telefoon, flatscreen-tv

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds 3-gangen maaltijd

 

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tem de 3e dag het ontbijt
  • Inbegrepen:  bezoek Carrière Wellington, bezoek crypte Notre-Dame Boulogne-sur-Mer
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België