Denemarken, het geluk ligt zo dichtbij

Denemarken, het geluk ligt zo dichtbij

Dag 1 • België - Oeversee

Vanuit de centrale opstapplaats rijden we naar Oeversee in Duitsland, waar we overnachten in het ****hotel Historischer Krug (of gelijkwaardig). 

Dag 2 • Oeversee - Ribe - Jelling - Aarhus

Ribe, de oudste stad van Denemarken, charmeert ons gelijk met zijn typische vakwerkhuisjes en zijn romaanse Domkerk. Na een interessante stadswandeling en het vrij middagmaal reizen we verder naar Jelling, de bakermat van Denemarken. Sinds de 10e eeuw bevindt zich hier op het kerkhof de grootste runensteen ter wereld, de ideale plek om even de geschiedenis in te duiken. We verblijven vanavond in het ****hotel Comwell Aarhus (of gelijkwaardig).

Dag 3 • Aarhus

Het openluchtmuseum Den Gamle By - wat letterlijk ‘oude stad’ betekent - geeft een goed beeld over de architectuur en levensomstandigheden van het eertijdse Denemarken (facultatief ± € 26 pp). Met een flinke portie nostalgie keren we voor het vrij middagmaal terug naar het centrum van Aarhus. Aansluitend voorzien we vrije tijd. Voor liefhebbers van archeologie en etnologie raden we zeker het Vikingmuseum Moesgard aan (facultatief ± € 22 pp). Gaat de voorkeur eerder naar een namiddagje shoppen of een terrasje? Ook dat kan, Aarhus is niet voor niets de tweede grootste stad van Denemarken.

Dag 4* • Aarhus

Na een deugddoend ontbijt verkennen we deze bruisende havenstad nog wat verder. Samen met onze gids kuieren we o.a. langs het charmante straatje Møllestien, het indrukwekkende art-nouveau theater en de haven. De Aarhus foodmarket leent zich vervolgens uitstekend voor ons vrij middagmaal. Rasechte foodies kunnen hier naar welbelieven volop de heerlijke Scandinavische keuken ontdekken. De rest van de dag is verder vrij in te vullen. Hoewel, ARoS, het museum van moderne kunst, is echt een must-do! Het futuristische bouwwerk herbergt werken van o.a. Meuck en James Turner. Met het kunstwerk van Olafur Eliasson krijgen we de mogelijkheid hoog boven Aarhus een unieke regenboogwandeling te maken, een ideale afsluiter voor een fijn verblijf in het dynamische Aarhus (facultatief ± € 22 pp).

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

Dag 5 • Aarhus - Odense - Roskilde

We vertrekken deze ochtend naar Odense, één van de oudste steden in Denemarken. De Saint-Canute kerk met zijn merkwaardige toren is alvast een eerste blikvanger. Odense is echter meer bekend omwille van één van zijn inwoners, de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. We bezoeken o.a. het huis waar hij opgroeide en zijn geboortehuis. Na het vrije middagmaal trekken we naar het kasteeldomein Egeskov, één van Europa's mooiste renaissancekastelen (facultatief ± € 33 pp). Aansluitend logeren we in het ***Comwell Roskilde-Himmelev (of gelijkwaardig).

Dag 6 • Roskilde - Kopenhagen

We beginnen de dag met een stadswandeling in Roskilde. In de majestueuze Domkirche liggen de overledenen van de Deense koninklijke familie begraven. De prachtige graftomben en kapellen zijn zeker een bezoek waard (facultatief ± € 9 pp). Alvorens we naar Kopenhagen rijden, lopen we nog even binnen in het Vikingmuseum (facultatief ± € 22 pp). Na het vrije middagmaal - smørrebrød is zeker een aanrader! – brengen we een ode aan de moderne architectuur in het Louisiana Museum of Modern Art (facultatief ± € 20 pp). Het strakke museum, ontworpen in de jaren 50, ligt mooi ingebed in de omliggende natuur en heeft o.a. Warhol, Liechtenstein en Hockney in zijn bijzonder gevarieerde collectie. Aansluitend installeren we ons in het ****hotel Scandic Glostrup Kopenhagen-Broendby (of gelijkwaardig).

Dag 7 • Kopenhagen

Met een lekker ontbijt achter de kiezen beginnen we aan een stadswandeling in Kopenhagen, waarbij de kleurrijke huisjes van Nyhavn en de Kleine Zeemeermin zeker niet mogen ontbreken. Na het vrije middagmaal voorzien we de hele namiddag vrije tijd, ideaal dus voor een terrasje of een bezoek aan het wereldvermaarde Park Tivoli (facultatief ± € 20 pp). Insider tip: geheel vrijblijvend - maar zeker en vast een aparte ervaring - is een bezoek aan de vrijstad Christiania, een bontgekleurde wijk waar hippies nog steeds in harmonie leven met elkaar. Zou hier de oorsprong van het gelukkige Denemarken liggen?

Dag 8 • Kopenhagen - Hamburg

We eindigen onze rondreis op Deens grondgebied met de mogelijkheid om het Deense parlementsgebouw Christiansborg te bezichtigen. De fans van de populaire Deense reeks Borgen zullen tijdens de bezichtiging wellicht een aantal ruimtes herkennen (facultatief ± € 22 pp). Onze terugweg naar België voert ons naar Hamburg waar we onze intrek nemen in het ****Best Western Plus Hotel Böttcherhof (of gelijkwaardig).

Dag 9 • Hamburg - België

Via de Duitse snelwegen rijden we naar de centrale opstapplaats. Onderweg houden we nog even halt in het charmante Bremen voor een beknopte stadsverkenning. 

HOTELS ****

Ligging: de meeste hotels zijn vrij centraal gelegen

Uitrusting: lift, restaurant, bar en salon

Kamers: comfortabel ingerichte badkamer met douche of bad, toilet, telefoon, tv, minibar en meestal gratis wi

Maaltijden: ontbijt, ’s avonds 3 gangenmenu of buffet

 PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
  • Vreemde munt: Deense Kronen, bijna overal kan men echter betalen met een bankkaart of kredietkaart  

  • **** PRINCESS CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal tot de 9e dag het ontbijt
  • Dag 5: bezoek geboortehuis en museum H.C. Andersen
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België