Donaucruise tot Wenen

Donaucruise tot Wenen

Met deze riviercruise zal u heel wat geschiedenis, cultuur en natuur beleven. We varen over de Donau van Engelhartszell tot de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Een imposant cultureel aanbod, prachtige architectuur en de typisch Weense gezelligheid, dat is wat deze Donaustad over de hele wereld zo beroemd en geliefd maakt. In Opper-Oostenrijk bezoeken we Linz, een industriestad met veel culturele flair. De Donau is mooi en blauw voor de eeuwigheid, want Johann Strauss heeft de mooiste wals aller tijden aan hem gewijd.

Dag 1 • België - Regensburg

We worden thuis opgehaald en vertrekken vanuit de centrale verzamelplaats Q8 Ranst richting Duitsland. Via de autosnelwegen E313, A4 en A3 rijden we naar Regensburg. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Installatie in het **** hotel Best Western Premier te Regensburg.

 

Dag 2 • Passau - Engelhartszell

In Passau komen drie rivieren samen, de Donau, de Inn en de Ilz, waardoor de stad ook wel de ’Drierivierenstad’ wordt genoemd. Het barokke stadsbeeld met zijn torens, pleinen, bruggen en straatjes is het werk van de Italiaanse barokmeesters. Midden in het oude centrum staat de St. Stephan dom, waar het grootste kerkorgel ter wereld weerklinkt. Er zijn 5 orgels over de kerk verspreidt maar deze kunnen allemaal bediend worden met het klavier van het hoofdorgel. Elke middag is er een concert van 30 minuten, het orgel telt 1774 pijpen (de grootste is 11m) en 233 registers. We gaan naar dit grootste orgel ter wereld luisteren want het is ongelooflijk indrukwekkend. Vrij middagmaal. Na de middag rijden we naar Engelhartszell in Opper-Oostenrijk gelegen, voor inscheping aan boord van het schip **** MS A-Rosa Donna. Rond 17 uur varen we af in de richting van Wenen.

 

Dag 3 • Wachau-vallei - Wenen

Gedurende de voormiddag varen we eerst langs de barokke abdij van Melk, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Oostenrijk. Met talloze binnenplaatsen, weergaloze wandschilderingen en prachtig beeldhouwwerk heeft het meer weg van een paleis dan van een klooster. Dat de prachtige Wachau-vallei op de Unesco Werelderfgoedlijst staat is geen verrassing, want je vindt hier historische dorpjes, wijngaarden, kloosters, ruïnes en prachtige natuur. We passeren diverse wijndorpjes zoals Durnstein. Dit dorp staat hoofdzakelijk bekend om zijn burchtruïne, waar de toenmalige Engelse koning, Richard Leeuwenhart, werd gevangen gehouden. Hij had tijdens de Derde Kruistocht de Oostenrijkse Hertog, Leopold V, zwaar beledigd. Op zijn terugweg naar Engeland liet deze hem gevangen nemen en opsluiten in de burcht. Rond 13 uur komen we aan in Wenen. Het huidige stadsbeeld kreeg tijdens het regentschap van Keizerin Maria Theresia en Keizer Frans Joseph een barok uiterlijk. In de namiddag brengen we een bezoek aan de Hofburg, het voormalige keizerlijke paleis van Wenen. Uiteraard bezoeken we ook de Keizerlijke appartementen, waar we een goed idee krijgen van hoe de Habsburgse keizers leefden. Aansluitend bezoeken we de stad verder. Wenen is een opvallend samenspel van prachtige oude gebouwen, parken, musea, en… muziek! Hier hebben zowat alle grote meesters als Beethoven, de familie Mozart en Haydn, geleefd en gewerkt! Op cultureel vlak steekt Wenen dan ook ver boven elke Europese stad uit. Heel wat elementen in het straatbeeld verwijzen naar de rijke muziekgeschiedenis van de stad. Maar de Oostenrijkse hoofdstad is ook opvallend trendy. Laat je verrassen en ontdek wat hier allemaal te beleven valt! ‘s Avonds staat een Strauss & Mozart concert in het Kursalon op het programma. Het Salonorkest Alt Wien, een van de beroemdste vertolkers van klassieke Weense muziek, presenteert een avond vol Weense charme met wondermooie walsen, polka’s, aria's en duetten, evenals operette- en pianoconcertmelodieën.

 

Dag 4 • Wenen

Vandaag brengen we allereerst een bezoek aan het Schloss Schönbrunn. Het paleis is de voormalige zomerresidentie van de keizerlijke familie, dat op het einde van de 1ste Wereldoorlog in handen kwam van de republiek Oostenrijk. De prachtige omgeving en de tuinen waarmee het paleis omringd is, samen met zijn historisch en architecturaal belang, maken van Schönbrunn een van de toeristische topattracties van Wenen. Aan het oorspronkelijke paleis, ontworpen in 1696, gaf Keizerin Maria Theresa het interieur een volledige rococostijl uitzicht en in de 19e eeuw kreeg het paleis zijn herkenbare gele kleur. De talrijke weelderige vertrekken en kamers geven ons een goed beeld van de rijkdom en de luxe van de Habsburgers. Het reusachtige omliggende park is een echte trekpleister voor de duizenden bezoekers. Na de middag maken we een rondrit doorheen de muziekstad Wenen. Maar Wenen is niet alleen een muziekstad. Ook liefhebbers van prachtige oude én nieuwe gebouwen, diverse musea en stadsparken zijn in deze indrukwekkende wereldstad aan het juiste adres. Er zijn zoveel paleizen, kerken, kapelletjes en andere historische plaatsen als theater- en operagebouwen dat we eigenlijk niet weten waar te beginnen! Rond 18:30 uur varen we af uit Wenen.

 

Dag 5 • Linz

Rond 14 uur komen we aan in Linz, de hoofdstad van de deelstaat Opper-Oostenrijk, een van de grootste industriesteden van het land. In het centrum vind je een aantal interessante gebouwen. Zo is er de Mariä-Empfängnis-Dom uit de 19e eeuw. Deze naar voorbeeld van de Dom van Keulen gebouwde kerk is de grootste van Oostenrijk. Vooral de 135 meter hoge toren en de vele glas-in-lood ramen zijn schitterend om te zien. Niet ver van de Hauptplatz, het middelpunt van Linz, staat de Alter Dom in de stijl van de late barok. Hier zijn het vooral het mooie orgel en het altaar die de belangrijkste attracties vormen. Op de Hauptplatz zelf kun je verder de Dreifaltigkeitssäule bewonderen. Dit is een sierlijke zuil uit 1723 die het afwenden van oorlog, het voorkomen van een brand en het einde van de pest symboliseert. De twee Brückenkopfgebäude en de Nibelungenbrücke, vormen de best bewaarde overblijfselen van nazi-architectuur in Oostenrijk. Een ander indrukwekkend gebouw aan de Donau is het Linzer Schloß, ontworpen door de Nederlandse architect Anton Muys. Tegenwoordig zijn de meeste zalen van het gebouw in gebruik door het Oberösterreichische Landesmuseum. ’s Avonds varen we weg uit Linz naar Engelhartszell.

 

Dag 6 • Engelhartszell - België

Via de Duitse autosnelwegen rijden we richting België. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant.

 

Opgelet: De uitvoering van het programma kan omwille van onvoorziene omstandigheden soms aangepast worden.

MS A-Rosa Donna****

Uitrusting: het schip werd gebouwd in 2002 en kan 242 passagiers aan boord verwelkomen. Er zijn 100 kajuiten, keuze tussen venster (cat S of A) of Frans balkon (cat C). Aan boord vindt u een uiteenlopend comfort, van fitness met een professionele staf tot een uitgebreid spa arrangement

Kajuiten: alle kajuiten zijn voorzien van douche en WC, televisie, haardroger, kluis en radio

Maaltijden: de mediterrane buffetten verwennen je met culinaire hoogstandjes en regionale specialiteiten

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

 • Transfer van bij u thuis naar de centrale verzamelplaats en terug

 • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
 • Halfpension in het hotel Best Western Premier Regensburg
 • Cruise in all inclusive vanaf de 2e dag het avondmaal tem 6e dag het ontbijt.
 • Alle alcoholische en frisdranken aan boord zijn inbegrepen
 • Welkomstcocktail en kapiteins diner.
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: orgelconcert in St. Stephan dom Passau, bezoek Hofburg, Strauss & Mozart concert Kursalon, Schloss Schönbrunn, Mariä-Empfängnis-Dom Linz, Linzer Schloß.
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België