Een Venetiaans palet van smaken

Een Venetiaans palet van smaken

Dag 1 • België - Piotta

Via de autosnelwegen rijden we richting Straatsburg. Na de middag zetten we onze rit verder door Frankrijk en Zwitserland naar Piotta voor installatie in het ***Motel San Gottardo.

Dag 2 • Piotta - Sottomarina

De Italiaanse autosnelwegen voeren ons verder via Como en Milaan naar Bergamo. In Sottomarina logeren we ten slotte in het ****hotel Le Tegnue.

Dag 3 • Treviso & de Prosecco-route

We starten met een bezoek aan Treviso. De stad heeft een prachtig historisch centrum dat doorkruist wordt door kanalen, waardoor het wat doet denken aan Venetië. Zijn Renaissance-pleinen, rijk beschilderde kerken en oude waterwegen maken een bezoek meer dan waard. Piazza dei Signori is het hart van de stad met o.a. het prachtige paleis Palazzo del Podestà, geflankeerd door de stadstoren en het 13e-eeuwse stadhuis Palazzo dei Trecento. Wat verderop bezoeken we de Duomo en de Santa-Catarina-kerk met een serie fresco’s. Treviso is daarnaast ook de stad van de wereldwijd populaire tiramisù. Een uitgelezen kans voor ons om uitgebreid te proeven. Tussen de stadjes Conegliano en Valdobbiadene slingert de Strada del Prosecco, de oudste wijnroute van Italië, zich door de met wijnranken begroeide heuvels. We volgen een deel van de route en passeren lieflijke dorpjes, eeuwenoude kastelen, wijngaarden en panoramische uitzichtpunten. Onze feeërieke tocht eindigen we in een wijnlandgoed waar we ingewijd worden in het productieproces van de beroemde Prosecco. Aansluitend proeven we een heerlijk glaasje bubbels.

Dag 4 • Montagnana & ‘prosciutto’

Vandaag starten we met een bezoek aan Montagnana, bekend om zijn ham (prosciutto) én om het feit dat de middeleeuwse stadsmuren – bijna 2 kilometer lang - nog helemaal intact zijn. Bovendien staat Montagnana op de lijst van de mooiste dorpjes van Italië. Tijdens een wandeling ontdekken we het sfeervolle dorpscentrum gekenmerkt door portici, overkapte zuilengalerijen met prachtige details: van middeleeuwse schilderingen tot felgekleurde versieringen. Ook de indrukwekkende Duomo en het stijlvolle 14e-eeuwse sprookjeskasteel Castello Bevilacqua zijn een bezichtiging meer dan waard. Daarnaast staat Montagnana bekend om delicatessen als Prosciutto Veneto, de wijn Merlara DOC en we vinden er ook lekkere kazen en verse pasta’s. We nemen een kijkje  in een ambachtelijk bedrijf waar ons verteld wordt hoe die lekkere ham gemaakt wordt en waar we ook mogen proeven. Vooraleer terug te keren naar ons hotel, houden we halt in Chioggia, ook wel eens het kleine Venetië genoemd met veel bruggen, boten en kleurrijke huizen.

Dag 5 • Vicenza - Bassano & Grappa

We maken een halve daguitstap naar Vicenza, die zijn unieke uitstraling te danken heeft aan de bekende renaissance-architect Andrea Palladio. Hij liet zich inspireren door oude Romeinse bouwwerken en werkte vooral voor rijke Venetiaanse families. We wandelen in het spoor van Palladio en komen zo bij zijn meesterwerk: het Theatro Olimpico, het oudste nog bestaande overdekte theater in Europa. Na de middag staat Bassano del Grappa op het programma. Dit mooie oude stadje is bekend om zijn historische houten brug over de rivier de Brenta en de vele oude straatjes met beschilderde huizen. Daarnaast is het plaatsje vooral beroemd om zijn Nardini distilleerderij. Hier wordt reeds sinds 1779 grappa gebrouwen. De familie produceert een verfijnde selectie aan likeuren, aperitieven en digestieven volgens een origineel recept waarvan alleen zij het geheim kennen. We brengen hen een bezoek, krijgen uitleg over het productieproces en mogen uiteraard proeven.

Dag 6 • Vrije dag of boottocht naar Venetië

We kunnen deze dag geheel naar eigen zin indelen in de omgeving van het hotel. Wie wil, kan ook een uitstap maken naar Venetië, de stad van kanalen, bruggen, paleizen en gondels. Een echte aanrader trouwens, deze historische stad is immers bezaaid met toeristische trekpleisters! Klassiekers zoals het Piazza San Marco, het Dogenpaleis, de Rialtobrug, Canal Grande en de Brug der Zuchten behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden en moeten we gezien hebben. Wie wil, kan nadien een romantische gondeltocht maken.

Dag 7 • Sottomarina - Trento - Ulm

Voor de middag rijden we langs de Italiaanse autosnelwegen tot Trento. Deze nog onontdekte maar veelzijdige Noord-Italiaanse stad met o.a. de Duomo, het schilderachtige plein met de Fontana del Nettuno, de palazzi met beschilderde voorgevels en het Castello del Buonconsiglio, weet ons zeker te bekoren tijdens een laatste stadswandeling. ’s Namiddags rijden we door Duitsland naar Ulm voor installatie in het ***hotel Seligweiler.

Dag 8 • Ulm - België

Na een heerlijk Italiaans geïnspireerde week keren we terug naar België.

Opgelet: volgorde programma kan ter plaatse gewijzigd worden

HOTEL LE TEGNUE****

Ligging: gelegen op het eilandje Sottomarina, ten zuiden van Venetië; het hotel wordt slechts door een promenade gescheiden van het strand

Uitrusting: modern hotel met receptie, lift, restaurant, bar, terras, 2 buitenzwembaden, wellness, gratis wifi,  mooi ingerichte kamers  met badkamer met bad of douche en toilet, tv, telefoon, minibar

Maaltijden: ontbijtbuffet, ’s avonds verzorgde 3-gangen maaltijd en 1x feestmaaltijd

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • ****PRINCESS CLASS AUTOCAR
  • Halfpension vanaf de 1e dag het avondmaal t.e.m. de 8e dag het ontbijt
  • Bezoek & degustatie van prosecco, grappa, ham
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België

Gerelateerde reizen