Fränkische Schweiz

Fränkische Schweiz

Het gebied is één van de aantrekkelijkste middelgebergte landschappen van Duitsland. Omdat de Fränkische Schweiz midden in Europa ligt, zijn belangrijke volkeren en culturen door de eeuwen heen van groot belang geweest. Het gebied is rijk aan middeleeuwse steden, prachtige barokke kerken, kastelen en toonaangevende musea. Deze veelzijdigheid is ook terug te vinden in de Frankische keuken. Wijn- en biersoorten evenals verse vis- en wildspecialiteiten staan symbool voor de grote gastvrijheid. Leven als God in Frankenland is dan ook geen loze belofte.

Dag 1 • België - Bamberg

We worden thuis opgehaald en vertrekken vanuit de centrale verzamelplaats Q8 Ranst naar Duitsland. Via de  autosnelwegen E313 - E314 langs Keulen, Frankfurt am Main, Würzburg naar Bamberg. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Installatie in het **** hotel Residenzschloss te Bamberg.

 

Dag 2 • Bamberg

Vandaag vertoeven we in onze verblijfplaats Bamberg. Deze duizend jaar oude stad is gelegen op zeven heuvels en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De voormalige keizerstad genoot vooral in de 12e eeuw groot aanzien. Bamberg gaat dan ook prat op het grootste middeleeuwse centrum van Duitsland. We bezoeken de romaanse ‘Dom’ met zijn vier rijzige torens en het beroemde standbeeld de ‘Bamberger Reiter’. Ook de ‘Neue Residenz’ van de bisschoppen met de prachtige rozentuin is een bezoekje waard. We flaneren doorheen de wandelstraten van de romantische oude stad tot aan ‘Klein Venetië’. Onderweg zien we het ‘Altes Rathaus’, een spectaculaire stadhuis, dat midden in de rivier werd gebouwd. Naast een groot aantal schitterende gebouwen domineert de rivier Regnitz met zijn vele vertakkingen en bruggen het uitzicht van de stad. In de 18e eeuw gaven de inwoners hun gevels en huizen een barok uitzicht. Fonteinen, bruggen en pleinen werden versierd met sierlijke beelden. Bamberg is gekend als bierstad, met negen brouwerijen in de binnenstad. Hun merkwaardige specialiteit is het ‘Rauchbier’ dat al eeuwen bestaat en een smaak heeft van gerookte ham. We bezoeken de bekende ‘Heller-Schenkerla’ in het centrum van de stad om dit lekkere bier te proeven.

 

Dag 3 • Coburg

We rijden richting Coburg en vergeten niet even halt te houden aan de prachtige Basiliek ‘Vierzehnheiligen’, een bedevaartkerk naar het ontwerp van Balthasar Neumann, gewijd aan 14 noodhelpers. Het rococo altaar wordt omgeven door de beelden van de patroonheiligen. In Coburg zien we al het pronkstuk: de ‘Veste Coburg’, ook wel ‘Frankische kroon’ genoemd. De burcht stijgt met haar enorme muren en torens boven de stad. Het middeleeuwse kasteel bloeide aan het begin van de 16e eeuw als woonplaats van de Saksische vorsten. Haar beroemdste gast was Martin Luther, die er in 1530 een half jaar woonde. Uniek is ‘das Jagdintarsienzimmer’ uit 1632, een volledig met houten lambrisering versierde kamer. De burcht herbergt uitgebreide kunstverzamelingen van internationale faam. Hoogtepunten van de showcollecties zijn 's werelds twee oudste pronkwagens, het beroemde Hedwigs-glas en schilderijen van Cranach, Dürer en Grünewald. Coburg afficheert zich graag als de hoofdstad van de Europese vorstenhuizen. En… inderdaad, zowat alle vorstenhuizen stammen deels af van hier. Dat van België helemaal, onze eerste koning Leopold I werd hier geboren. Ook zijn neef Albert von Sachsen Coburg, echtgenoot van de Engelse Queen Victoria, zag in Coburg het levenslicht. We verkennen deze mooie stad met een boeiende geschiedenis en maken een stadswandeling langs het historische raadhuis, het standbeeld van Prins Albert, het ‘Münzmeisterhaus’, één van de oudste vakwerkhuizen van Duitsland en de evangelische kerk ‘St. Moriz’.

 

Dag 4 • Fränkische Schweiz

In de voormiddag maken we een mooie rondrit door het ‘Fränkische Schweiz’. Kenmerkend voor dit romantische heuvelland zijn de kalksteenkliffen en mooie valleien, soms bebost maar vaak met open akkerland, eeuwenoude ruïnes, dorpen met vakwerkhuizen en barokke kerken. Rond de middag komen we aan in Bayreuth, waar we meer te weten komen over de beroemde componist Richard Wagner. We bezoeken het ‘Markgräfliches Opernhaus’, dat bekend staat als één van de mooist bewaard gebleven baroktheaters van Europa. Sinds 30 juni 2012 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In 2014 werd het voor het eerst gekozen in de Top 100 van bezienswaardigheden in Duitsland. Het werd in opdracht van Markgravin Wilhelmine gebouwd door Giuseppe en Carlo Galli Bibiena, afkomstig uit het Italiaanse Bologna. Aansluitend maken we een wandeling langs de voornaamste bezienswaardigheden. Niet ver buiten Bayreuth bevindt zich het fameuze ‘Schloss Eremitage’, het lustslot van de markgraven van Bayreuth met één van de mooiste baroktuinen van Duitsland. Kenmerkend zijn de binnengrot, de waterpartijen en de sprookjesachtige Orangerie met een centraal gelegen zonnetempel. Op het dak daarvan prijkt Apollo, god der muziek.

 

Dag 5 • Nürnberg

Nürnberg is een stad met een heel mooi middeleeuws centrum. De door stadswallen en poorten beschermde kern heeft mooie vakwerkhuizen met versierde gevels. De binnenstad van Nürnberg werd in 1945 grotendeels verwoest, maar is opnieuw opgebouwd met een interessante combinatie van oud en nieuw. We starten onze wandeling langs de majestueuze ‘Kaiserburg’. Via de ‘St. Sebalduskirche’ gaan we tot aan de ‘Hauptmarkt’ met zijn bezienswaardigheden: de rijkelijk versierde ‘Schöner Brunnen’, de ‘Fleischbrücke’ en de ‘Frauenkirche’. Dagelijks om 12 uur kan je hier op de klokkentoren het wereldberoemde ‘Männleinlaufen’ zien, een processie van middeleeuwse figuurtjes. Het is een herinnering aan de Gouden Bul, waarin keizer Karel liet vastleggen dat zeven keurvorsten het recht hadden de koning te kiezen. Na de middag wandelen we langs het middeleeuwse ‘Heilig-Geist-Spital’, gelegen op een schilderachtige plaats aan de oevers van de Pegnitz. Dit gasthuis overspant de rivier met 2 bogen. Zo komen we in het Lorenzer stadsgedeelte. We bezoeken de ‘St Lorenzkirche’. Deze middeleeuws lutherse kerk staat bekend om de rijkelijk versierde gotische gevel. Er zijn prachtige glas-in-lood ramen en kunstwerken te bewonderen. Opvallend is het houten kunstsnijwerk van Veit Stoss ‘Begroeting door de engel’, de Maria-Boodschap met de aartsengel Gabriël omgeven door 55 rozen. Tegenover de Lorenzkerk ligt de woontoren het ‘Nassauer Haus’. Het is één van de weinige voorbeelden van Romaanse architectuur. Het is ook één van de weinige historische gebouwen die tijdens WOII niet werden verwoest. We eindigen aan het ‘Handwerkerhof’, een miniatuurplaats in het middeleeuwse centrum van Nürnberg. We wandelen door de gezellige wijk terwijl ambachtslui zich inspannen om in werkplaatsen hun waar te verkopen. We kunnen onder meer glassnijders, poppenmakers, leerbewerkers en zilversmeden aan het werk zien. Wie in Nürnberg komt, kan er natuurlijk niet aan voorbij gaan: de processen tegen de nazi’s. Het ‘Documentatiecentrum Reichsparteitagsgelände’ vertelt de geschiedenis van het terrein, van de nationaal-socialisten en van de processen. Vooraleer we naar ons hotel rijden, nemen we nog even de tijd om een bezoek te brengen aan het ‘Reichsparteitagsgelände’.

 

Dag 6 • Bamberg - België

Via de Duitse autosnelwegen rijden we richting België. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant.

Residenzschloss Bamberg****

Algemeen: dit luxe 4-sterren hotel is ideaal gelegen aan de oevers van de rivier de Regnitz op slechts enkele minuten van de oude binnenstad. Een verfijnd samenspel van barok en modern vormen de exclusieve stijl van het hotel, het kasteel werd gebouwd in 1787 en in 1990 heropend als een hotel in het oude centrum van Bamberg

Kamers: de goed uitgeruste ruime kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en een eigen badkamer met bad/douche, gratis toiletartikelen en een haardroger. Op de kamers is koffie/thee en Wifi beschikbaar. Er is keuze uit een standaard- of superiorkamer

Maaltijden: het ontbijt wordt in buffet vorm geserveerd, het avondmaal is een 3-gangen maaltijd of buffet.

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale verzamelplaats en terug
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 6e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Dom Bamberg, Neue Residenz, Heller-Schenkerla Rauchbier, Basiliek ‘Vierzehnheiligen’, Veste Coburg, Markgräfliches Opernhaus, Schloss Eremitage, Reichsparteitagsgelände
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België