Kaarsen & speelkaarten

Kaarsen & speelkaarten

Baarle-Hertog is een merkwaardige gemeente. In deze Belgische enclave loopt de Belgisch-Nederlandse grens kris kras door het dorp, zelfs door de huizen. Naast deze merkwaardige grenssituatie heeft Baarle-Hertog nog een andere trekpleister: het kaarsenmuseum van Frits Spies. Na de middag rijden we naar Turnhout, de hoofdstad van de Kempen.

Voormiddag: We starten de dag met een koffie en een verse koffiekoek. Daarna brengen we een bezoek aan het kaarsenmuseum van Frits Spies. Deze wel zonderlinge kunstenaar ontwikkelde zijn vaardigheid in het vervaardigen van manshoge kaarsen met religieuze taferelen. Bijzonder aan zijn werk is dat hij geen kleurstoffen aan de bijenwas toevoegde. De mooie kleuren verkreeg hij door de bijenwas op verschillende manieren te verhitten.  In 1990 werd Frits Spies door de paus onderscheiden met de ridderorde van de Heilige Silvester. In 1997 is Frits Spies overleden na een ernstige ziekte.

Middag: We genieten van een 3-gangen middagmaal

Namiddag: Na ons middageten rijden we richting Turnhout, de hoofdstad van de Kempen. Turnhout is wereldwijd bekend voor de productie van speelkaarten. In het Nationaal Museum van de Speelkaart komen we alles te weten over het ontstaan en de productie van de speelkaart. We zien een grote verzameling speelkaarten waarvan de oudste stukken dateren van het begin van de 16de eeuw. Naast de speelkaarten zien we ook grafische machines en allerlei drukpersen. Het topstuk is de 19de eeuwse stoommachine. Na het museumbezoek trekken we naar de Grote Markt in Turnhout. We bezoeken de mooie Sint Pieterskerk met als pronkstuk de preekstoel uit 1862. Nadien genieten we van nog wat vrije tijd op en rond de Grote Markt.

Avond: Het einde van deze dagreis is voorzien omstreeks 18u00.

Inbegrepen:

  • Vervoer met luxe autocar
  • Bezoek aan kaarsenmuseum
  • Middagmaal
  • Bezoek aan Nationaal Museum van de Speelkaart
  • Begeleiding door een gids
  • BTW en wegentaksen