Kroatië & de Dalmatische kust

Kroatië & de Dalmatische kust

In Kroatië kan je genieten van een zinderende kust met talloze idyllische eilanden, mediterrane stadjes, haventjes, fantastische landschappen, prachtige natuurgebieden, maar ook van kunst en cultuur in vele oude steden. We verblijven in Dalmatië, het zuiden van Kroatië, een parelsnoer van betoverend mooie eilandjes, lieflijke haventjes en romantische baaien. De trotse koningsstad ibenik en het Romeinse Split zijn hoogtepunten van cultuur, die niemand onberoerd zullen laten. De fijnproevers worden in Dalmatië verwend met de heerlijkste gerechten en de lekkerste wijn.

Dag 1 • België - Zagreb - Slunj

We nemen onze vlucht vanuit België naar Zagreb, waar we opgewacht worden door onze plaatselijke Nederlandstalige reisleidster en de Premium autocar. Aansluitend rijden we naar Slunj voor installatie in het **** hotel Mirjana-Rastoke.

 

Dag 2 • Nationaal Park Plitvice meren

De Plitvice meren zijn dé topattractie van Kroatië, en terecht! Dit park lijkt rechtstreeks uit een sprookje te komen, met haar betoverende watervallen en smaragdgroene meren. Dit uniek Nationaal Park, Unesco-Werelderfgoed, met 16 meren die elkaar via een reeks van watervallen trapsgewijs voeden, is gelegen in een bosrijk berglandschap. De meren zijn onderverdeeld in de onder-  (Donja) en de bovenmeren (Gornja). De hoogste waterval van het park is 78 meter hoog en is bovendien een populaire spot als trouwlocatie De meren werden al in 1949 erkend als nationaal park maar ze raakten pas bekend in de jaren 70 toen er verschillende verfilmingen van Karl May-boeken werden opgenomen. In de late namiddag rijden we naar Šibenik voor installatie in het vakantiepark Group Solaris, een van de mooiste resorts van Kroatië, waar we verblijven in het **** Jakov hotel.

 

Dag 3 • Šibenik

In de voormiddag bezoeken we de stad Šibenik, met het pittoreske middeleeuwse centrum. Deze eeuwenoude stad heeft een heel bijzonder visitekaartje: de prachtige St. Jakobkathedraal uit de 15e eeuw, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Deze indrukwekkende kathedraal van witsteen is op een wel heel unieke wijze gebouwd, zonder ook maar één bevestigingsmateriaal. In het centrum van Šibenik vind je ook een opmerkelijk groot aantal kerken en kerkjes op een relatief kleine oppervlakte. De stad biedt een schat aan historie en cultuur en wordt beschermd door vier oude forten: St. Ivan, St. Mihovil, St. Nicola en Šubicevac. We bezoeken het St. Mihovil fort, middenin het oude centrum gelegen. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad, de zee en de vele eilanden voor de kust. In het verdedigingswerk Barone genieten we van een proeverij van verschillende soorten Dalmatische delicatessen en wijn.

 

Dag 4 • Split

Vandaag staat een bezoek aan Split, de grootste Kroatische stad aan de Adriatische kust, op het programma. Het hoogtepunt van een bezoek aan Split is het oude centrum met het paleis van Diocletianus dat gebouwd is rond 300 na Christus. Het werd gebouwd in de 4e eeuw in opdracht van keizer Diocletianus die uiteindelijk troonsafstand deed om zich hier terug te trekken. Na de val van het Romeinse Rijk raakte het indrukwekkende paleizencomplex in verval maar in de 7e eeuw namen hier opnieuw mensen hun intrek. Zo ontstond de stad Split. Vrij middagmaal en vrije namiddag in Split.

 

Dag 5 • Nationaal Park Krka & Etnoland Pakovo Selo

In de voormiddag brengen we een bezoek aan het Nationale Park Krka. Het water van de rivier Krka stroomt naar de spectaculaire watervallen van Skradinski Buk en vormt dan een serie meren en stroomversnellingen te midden van veel groen. Er lopen enkele wandelpaden vlak langs de watervallen, die tot het spectaculairste natuurlijke decor van Kroatië behoren. Na het bezoek aan het Nationale Park vertrekken we naar Etnoland “Pakovo Selo”, waar we eerst een voorstelling over het leven van het Dalmatische volk van voor de geïndustrialiseerde periode hebben. Een reis naar het hart van de Dalmatische cultuur... een ervaring die je nooit zult vergeten! Middagmaal ter plaatse.

 

Dag 6 • Zadar en Nin

Vandaag trekken we naar de stad Zadar, de vroegere hoofdstad van Dalmatië. Tijdens de 3000 jaar oude geschiedenis van de stad is deze in handen geweest van verschillende volkeren. Het symbool van de stad is de St.Donatiuskerk. Zadar is al lang bekend om haar prachtige zonsondergang. De beroemde Britse filmregisseur Alfred Hitchcock zei zelfs dat de zonsondergang in Zadar “de mooiste is in de hele wereld”. Het oude centrum van Zadar ligt op een schiereiland en is makkelijk te bereiken met een voetgangersbrug. Een van de vele bezienswaardigheden in het oude centrum is de kerk van Sint Donatus uit de 9e eeuw, het naastgelegen Romeinse Forum en de Sint Anastasias kathedraal. Aan de boulevard vind je twee zeer bijzondere kunstwerken, een zee-orgel en een prachtig monument dat werkt op zonne-energie, genaamd ‘Groeten aan de Zon’. Het zee-orgel is een uniek muziekinstrument, de zee bespeelt de pijpen van dit onderwaterorgel en bij iedere golf veranderen de tonen en de melodie. De ‘Groeten aan de Zon’ is een cirkel met een doorsnede van 22 meter. Het bestaat uit 300 glazen tegels op hetzelfde niveau als de natuurstenen tegels van de boulevard. Je kunt het als het ware vergelijken met een hele mooie discovloer, maar dan veel indrukwekkender. Vrij middagmaal. In de namiddag brengen we een bezoek aan het pittoreske stadje Nin, gesticht door de Liburniers. Het was heel belangrijk in de Romeinse tijd, toen het Aenona heette.

 

Dag 7* • Vakantiepark Saloris

Vandaag kunnen we volop genieten van ons vakantiepark Saloris.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Eilanden Zlarin en Prvic

Wij varen met de boot in de richting van het eiland Zlarin. Dit eiland is bekend om zijn koraalriffen en sieraden gemaakt van koraal. Zlarin staat, door haar ongerepte schoonheid, bekend als het “gouden eiland “. Middagmaal. Nadien vertrekken we naar het eiland Prvic. Het eiland is slechts 2,3 km² groot met twee dorpen, een klein strandje en veel wijngaarden. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan, met kleine steegjes en stenen vissershuisjes is het een wondermooie plek om te ontsnappen aan de drukte.

 

Dag 9 • Trogir & Primošten

In de voormiddag gaan we naar Trogir, een stadje op een eiland in de Adriatische Zee, gesticht door de Grieken en is bijgevolg al 2.300 jaar onafgebroken bewoond. De omwalling is bewaard gebleven en binnenin vind je de mooiste middeleeuwse stad van Centraal-Europa. Niet te missen is de kathedraal en dan vooral het prachtige romaanse portaal. Vrij middagmaal. Nadien vertrekken we naar Primošten met haar prachtige oude huisjes, allemaal tegen elkaar aan gelegen op een klein schiereilandje met een kerkje aan de top. Primošten is een prettige plaats met zijn kiezelstranden en staat ook bekend om zijn wijngaarden en de lekkere rode Babicwijn.

 

Dag 10 • Zagreb - België

We nemen vandaag onze vlucht vanuit Zagreb terug naar België.

Hotels****

Hotel Jakov Sibenik****

Ligging: hotel Jakov wordt omgeven door weelderige mediterrane vegetatie en maakt deel uit van het resort Solaris hotels. De ganse accommodatie van het hotel is in 2019 volledig gerenoveerd.

Uitrusting: het resort beschikt over tennisbanen, een spa- en wellnesscentrum met zwembaden, een bar, een restaurant met Dalmatische specialiteiten. Het spa- en wellnesscentrum is een complex van binnenzwembaden (betalend) met zoetwater, zeewater en tal van onderwatereffecten. Het biedt diverse massage-, gezichts- en lichaamsbehandelingen, hamam- en saunasessies, geneeskrachtige modderpakkingen en fitnessfaciliteiten.

Kamers: de moderne volledig gerenoveerde kamers zijn voorzien van airconditioning, satelliet-tv, een minibar en een kluisje. Ze hebben een eigen badkamer met een douche.

Maaltijden: het ontbijt en avondmaal worden in buffetvorm geserveerd.

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart 
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven 
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren.
 • Vreemde munt: De Kroatische Kuna (HRK)

   

 • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug

 • Vlucht van België naar Zagreb en terug
 • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
 • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 10e dag ontbijt
 • Drie extra middagmalen.
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: Nationaal Park Plitvice meren, Kathedraal van Sibenik, verdedigingswerk Barone met proeven delicatessen en wijn, Paleis van Diocletianus Split, Nationaal Park Krka, Etnoland Pakovo Selo met middagmaal, boottocht naar Eilanden Zlarin en Prvic met middagmaal, Kathedraal van Trogir
 • Begeleiding door een plaatselijke Nederlandstalige reisleider