Nationale parken van Zuid-Wales

Nationale parken van Zuid-Wales

De welkomstgroet 'Croeso y Cymru' maakt de bezoeker erop attent dat Wales een landstreek is van het Verenigd Koninkrijk waar men naast het Engels ook Welsh spreekt, een nog sterk levende Keltische taal. Zoals overal in Wales wordt ook in Zuid-Wales het karakter van de streek bepaald door een grote variëteit aan kastelen. Maar evengoed beloont de natuur de bezoeker met twee Nationale Parken: de prachtige kustlijn van het Pembrokeshire Coast National Park en het Brecon Beacons National Park, een oceaan van heuvels als versteende duinen en uitgestrekte heidevlakten.

Dag 1 • België - Bath

We worden thuis opgehaald en vertrekken vanuit de centrale verzamelplaats E40 Esso Drongen. We rijden richting Calais, waar we inschepen voor de overtocht naar Dover met P&O Ferries. Gelegenheid tot vrij middagmaal aan boord of in een wegrestaurant. Verder via de snelwegen voor een rit richting West Country. In Avebury bezoeken we de grootste steencirkel ter wereld, Werelderfgoed en minder bekend dan Stonehenge, maar zeker niet minder interessant.  Installatie in het **** hotel The Bird in Bath. Daarna is er gelegenheid voor een avondwandeling door het feeëriek verlichte Bath.

 

Dag 2 • Bath - Tredegar House - Swansea

De voormiddag besteden we aan de stad Bath, kuuroord en Werelderfgoed van een grote architectonische schoonheid. We bezoeken de beroemde en zeer populaire Romeinse baden die gevoed worden door de enige warmwaterbronnen van het land. Nadien ontstond er in de 18e eeuw een Georgian stad, terug te vinden in de palladiaanse meesterwerken van The Circus en de Royal Crescent. Een geleide stadswandeling is dan ook ideaal om deze zeer boeiende stad grondig te leren kennen. Na de lunch steken we de grens met Wales over via de Second Severn Crossing brug en bezoeken we in Newport Tredegar House, het mooiste 'stately home' van Wales. Het is één van de belangrijkste, laat 17e eeuwse, huizen van het Verenigd Koninkrijk met 30 kamers waaronder de fabuleuze Guilt Room. Verder maken drie 'walled gardens' en een landschapspark van 27 ha het plaatje compleet. Incheck voor drie overnachtingen in het Marriott hotel**** in Swansea.

 

Dag 3 • Brecon Beacons National Park - Tenby

Via de Black Mountain Pass doorkruisen we het Brecon Beacons National Park voor een bezoek aan Aberglasney House and Gardens. Het is een gerenommeerd plantenparadijs met een nieuwe en ambitieuze gerestaureerde 'Garden Lost in Time'. Vooral het Ninfarium, een subtropische binnentuin in het huis, de Elizabethaanse kloostertuin, de taxustunnel en verschillende tuinkamers trekken er de aandacht. Vrije lunch. Na de middag verblijven we in het heerlijke badplaatsje Tenby, dat zo schilderachtig is dat het wel een aquarel van zichzelf lijkt. Een sfeervol Georgian plaatsje met een doolhof aan middeleeuwse ommuurde straatjes.  We maken een boottocht naar Caldey Island, één van de heilige eilanden van de U.K., met een klooster gesticht door cisterciënzer monniken.

 

Dag 4 • Pembrokeshire National Park - St David's

St Davids het spirituele hart van Wales is een iconisch geheel van architectuur, religie en geschiedenis. Een bezoek aan de sfeervolle paarsroze kathedraal, mooi gelegen in een beschermende kom, is een must. Vrije lunch. Een wandeling langs het Pembrokeshire Coast Path laat ons kennis maken met de schoonheid van de kust en biedt de gelegenheid tot observatie van Coasteering, een populaire adrenalinesport die er het levenslicht zag. Een kasteelbezoek mag in Wales niet ontbreken. Pembroke Castle is één van de grootste en meest complete Normandische kastelen. Populair en historisch want het is de geboorteplaats van Henry Tudor VII. De wandeling rond het kasteel biedt mooie uitzichten. Carew Castle, een Normandisch fort, is een zeer pittoreske Normandische kasteelruïne. Een wandeling rond het kasteel biedt bovendien de gelegenheid kennis te maken met een prachtig Keltisch kruis en een gerestaureerde getijdenmolen.

 

Dag 5 • Swansea - Gower Peninsula - Cardiff

De Gower is een klein schiereiland met de prachtigste kustlandschappen van Groot-Brittannië. In Rhossili maken we een heerlijke panoramische kustwandeling met uitzicht op het 6 km lange strand en de spectaculaire kaap van Worms Head. Vanuit het Gower Heritage Centre is er voor de goede wandelaars gelegenheid om met een plaatselijke gids Three Cliffs Bay te bezoeken. De mooiste baai van Wales, als een amfitheater met de ruïnes van Pennard Castle hoog boven de meanderende Pennard Pill. Rond de middag bezoeken we The Mumbles, de Victoriaanse badplaats van Swansea. Een flinke trip met veel landschappelijk schoon brengt ons doorheen 'The Valleys', die ooit het industriële wingewest vormden van de kolenmijnen. Castell Coch is de ideale introductie voor een bezoek aan Cardiff Castle. Het 'rode kasteel' is een sprookjeskasteel in middeleeuwse stijl, van de 3e Markies van Bute en van zijn briljante en excentrieke architect William Burges. Installatie in het Park Plaza hotel **** in Cardiff.

 

Dag 6 • Black & White Village Trail - Hereford

Via Abergavenny verlaten we Wales voor een verkenning van Herefordshire. Een deel van Engeland dat synoniem staat voor dorpen waar de toon gezet wordt door zwart-witte vakwerkhuizen, vaak bekroond met rieten daken. Als opwarmer bezoeken we het Romaanse kerkje van Kilpeck. Hereford is de oude hoofdstad van het Saksische koninkrijk Mercia. De kathedraal is vooral bekend omwille van de 'Chained Library', de grootste ter wereld in zijn soort waar 1.500 kostbare boeken en manuscripten liggen. Ook vinden we er de beroemde Mappa Mundi, de oudste wereldkaart, daterend uit het einde van de 13e eeuw. Na de lunch volgen we de 'black & white villages trail', met een fotostop in de dorpen Pembridge en Weobley. Als afsluiter bezoeken we Hay-on-Wye, het wereldbefaamde tweedehands boekenstadje pal op de grens met Wales gelegen.

 

Dag 7* • Cardiff

De hoofdstad van Wales is een moderne groene stad die heel wat te bieden heeft. In de vroege ochtend bezoeken we Cardiff Castle. Naast een Romeinse muur en een Normandische slottoren is er vooral het 19e eeuwse neogotische interieur. Zo is de koepel van de Arab Room rijk verguld met bladgoud. Alles is uitermate fantasierijk en in pure neogotische Victoriaanse stijl. Daarna is er vrije tijd om te winkelen in 'regency arcades' of een bezoek te brengen aan het National Museum of Wales met een uitstekende kunstverzameling. Vrije lunch. In de voorstad St Fagans bezoeken we het Museum of Welsh Life, één van de favoriete bezienswaardigheden van Wales met meer dan 40 gebouwen die de architectuur van Wales vertegenwoordigen. Samen met St Fagans Castle en zijn Italiaanse tuinen wordt het beschouwd als één van de beste openluchtmusea van Europa. Daarna ronden we de dag af met een verkenning van Cardiff Bay, het grootste havenontwikkelingsgebied van Europa, met het Millenium Centre en Mermaid Quay, the place to be met veel ontspanningsgelegenheden en bezienswaardigheden.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Cardiff - België

Onderweg verlaten we even de snelweg om een bezoek te brengen aan Castle Combe, een onvervalst Cotswolddorpje, waar we kunnen genieten van de rust nog vroeg in de ochtend. Vrij middagmaal in een wegrestaurant. Terug met de ferry van Dover naar Calais en nadien naar België.

Hotels****

Parpk Plaza Hotel Cardiff****

Algemeen: het luxe 4-sterrenhotel Park Plaza Cardiff ligt in het centrum van de stad, op slechts 5 minuten lopen van Cardiff Castle. Het hotel biedt ook een binnenzwembad van 20 meter en een fitnessruimte

Kamers: de stijlvol ingerichte kamers zijn voorzien van Wifi, een tv met Freeview-zenders, een minibar, koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer. Er is keuze tussen klassieke en King kamers

Maaltijden: elke ochtend wordt er een volledig Engels ontbijt geserveerd. ’s Avonds is er een 3-gangen avondmaal voorzien

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Elektriciteit: 220V, best een wereldadapter meenemen
 • Vreemde munt: Britse pond

 • Transfer van bij u thuis naar de centrale vertrekplaats en terug
 • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS AUTOCAR
 • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 8e dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: Roman Baths, Tredegar House, Aberglasney House & Gardens, Boottocht naar Caldey Island, Pembroke Castle, Gower Heritage Centre, Castell Coch, Cardiff Castle, Museum of Welsh Life.
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België