Spectaculair Zwitserland

Spectaculair Zwitserland

Zwitserland is het land van chocolade, kaas, horloges en messen. Maar ook het land met een schitterende natuurpracht, historische steden, charmante bergdorpjes, bijzondere treinritten en de gezondste lucht ter wereld. Het Zwitserse berglandschap is uitzonderlijk mooi en de uitzichten in de Alpen zijn zonder meer spectaculair te noemen. We gaan met deze reis in Zwitserland op zoek naar de meertjes, gletsjers, watervallen en de fantastische uitzichten. Redenen te over om dit Alpenland zeker te bezoeken.

Dag 1 • België - Meiringen

We worden thuis opgehaald en vertrekken vanuit de centrale verzamelplaats Q8 Ranst. Via de autosnelweg E313 en E42 gaat het richting Duitsland en Frankrijk. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Na de middag doorheen Zwitserland langs Bazel en Luzern naar Meiringen. Installatie in het **** Alpbach hotel.

 

Dag 2 • Aareschlucht en Freilichtmuseum Ballenberg

In de Aarekloof bij Meiringen is de kracht van het water zeer duidelijk te zien. Gedurende duizenden jaren heeft de rivier hier een diepe kloof in het kalksteen uitgesleten. De hele kloof kan dankzij steigers en tunnels moeiteloos te voet doorlopen worden. De Aarekloof tussen Meiringen en Innertkirchen is zo’n 200 meter diep en op de smalste stukjes amper een meter breed. Sinds het einde van de 19e eeuw is de 1,4 kilometer lange beleveniskloof via veilige steigers en tunnels toegankelijk. In het openluchtmuseum van Ballenberg staan er meer dan 100 originele gebouwen uit alle delen van Zwitserland, te midden van sierlijk aangelegde tuinen. Er worden demonstraties gehouden van traditionele ambachten zoals kaasmaken, weven en pottenbakken. De historische gebouwen met hun keukens, kamers en salons laten zien hoe het alledaagse leven op het platteland van Zwitserland er uitziet.

 

Dag 3 • Luzern en Bern

Verscholen in een indrukwekkend bergpanorama ligt Luzern, toegangspoort tot Centraal Zwitserland, aan het Vierwoudstrekenmeer. De stad is dankzij haar bezienswaardigheden, haar souvenirwinkels en horlogezaken, de attractieve ligging aan het meer en de nabijgelegen bergen, een reisdoel op zich. Het stadsbeeld van Luzern wordt gekenmerkt door de overdekte, middeleeuwse kapelbrug die met de beschilderde panelen tot een van de oudste overdekte houten bruggen van Europa wordt gerekend. Een ander symbool van de stad is de Museggmauer (middeleeuwse stadsmuur), die op een toren na in z'n oorspronkelijke weerbare vorm bewaard is gebleven. Er is nauwelijks een andere stad die haar historische trekken zo bewaard heeft als Bern, de hoofdstad van Zwitserland. De oude binnenstad staat op de lijst van de Unescowereldcultuurgoederen en heeft met 6 kilometer arcades,  de zogenaamde gaanderijen, een van de langste tegen het weer beschermde winkelpromenades van Europa. Uniek te noemen is de middeleeuwse sfeer van de stad met de talrijke bronnen, zandsteengevels en historische torens.

 

Dag 4 • Trümmelbachfälle - Grindelwald - Interlaken - Tandradtrein Rothorn

Met zijn tien gletsjerwatervallen, bereikbaar via een tunnellift, zijn de Trümmelbach watervallen uniek in Europa. In een smalle kloof valt de waterval in tien trappen naar beneden. Het totale hoogteverschil is 140 meter. De bovenste trappen liggen zo diep in de smalle, draaiende kloof, dat er geen daglicht meer op valt en daarom als onderaardse watervallen worden aangeduid. Grindelwald ligt verscholen in een lieflijke en groene dalkom, omgeven door een imposant bergdecor met Eiger-Noordwand en Wetterhorn. Dit decor en de talloze uitzichtspunten en activiteiten maken Grindelwald tot een van de meest kosmopolitische bestemmingen van Zwitserland. Interlaken ligt in het Berner Oberland tussen het Thuner- en het Brienzermeer. Gedomineerd door de drie machtige bergen Eiger, Mönch en Jungfrau is deze vakantieplaats uitgangspunt voor talrijke activiteiten. Vanuit Brienz loopt de tandradbaan (gedeeltelijk op stoom) naar de Brienzer Rothorn 2266m. In ongeveer een uur duwen de kleine stoomlocomotieven de rode panoramawagens omhoog. Het panorama-uitzicht vanaf de top op 2350 meter hoogte is indrukwekkend.

 

Dag 5* • Passentocht Grimsel- Furka- en Sustenpass

Indrukwekkende paswegen vullen vandaag ons programma. De Grimselpas verbindt het Haslidal in Berner Oberland met het Goms in Wallis. De pasweg leidt door een woest berglandschap, waarvoor stuwmeren en krachtcentrales kenmerkend zijn. Vanuit Guttannen klimt de weg verder omhoog door steeds nauwer wordende kloven van woeste schoonheid. Boven op de pas (2165 m) ligt het Dodenmeer (Totensee), waarvan de naam uit de tijd van de Napoleontische oorlogen stamt. We rijden nu in vele lange lussen naar beneden naar Gletsch. Hier heeft men een goed zicht op de Rhônegletsjer en de Furkapasweg. In het reusachtige Grand Hotel Glacier du Rhône te Gletsch is de sfeer van de grote tijd der Alpenpassen in het begin van de 19e eeuw voelbaar. We rijden na de middag naar het hoogste punt van de Furkapas en hebben bij Hotel Bélvèdere uitzicht op de Rhônegletsjer. We wandelen naar de elk jaar opnieuw geboorde ijsgrot. De gletsjer zelf oogt witgrijs, maar in de 100 m. lange ijstunnel en in de ijshal licht alles op in magische subtiele blauwtinten. Via Andermatt en Wassen rijden we over de Sustenpass terug naar Meiringen.

*wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 6 • Kussnacht - Brunnen - Einsiedeln - Altdorf

We rijden langs het Vierwoudstrekenmeer, het meest veelzijdige meer van Zwitserland, naar Kussnacht en houden halt bij de Astridkapel. Een kleine kapel opgericht als aandenken aan het dodelijke auto ongeval in 1935 van de Belgische Koningin Astrid. We volgen verder het meer en rijden langs Brunnen naar Einsiedeln, het belangrijkste Mariabedevaartsoord van Zwitserland. Het imposant middelpunt en doel van ontelbare pelgrims, zijn de barokke kloostergebouwen uit de 18e eeuw. Aansluitend rijden we via de Axenstrasse langs de Tellskapelle naar Flüelen en terug Meiringen.

 

Dag 7 • Meiringen - België

Via Luzern rijden we langs Basel en Straatsburg richting België. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant.

Hotel Alpbach****

Algemeen: het hotel ligt op een rustige locatie in het centrum van Meiringen. Het biedt een restaurant, een spa en gratis Wifi. Het beschikt over diverse wellnessfaciliteiten, waaronder een sauna, een stoombad en een solarium

Kamers: alle kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, een kluisje en een badkamer met een haardroger

Maaltijden: uitgebreid ontbijtbuffet, uitstekend 3-gangen menu als avondmaal

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
  • Vreemde munt: Zwitserse Frank

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale verzamelplaats en terug

  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 7e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Aareschlucht Meiringen, Freilichtmuseum Ballenberg, Trümmelbachfalle, Tandradtrein Rothorn, IJsgrot Rhonegletsjer, Kloosterkerk Einsiedeln. 
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België