Thüringen in de sporen van Luther, Goethe & Bach

Thüringen in de sporen van Luther, Goethe & Bach

In het hart van Duitsland ligt Thüringen, rond vijfhonderd na Christus was het een van de machtigste rijken van Midden-Europa. Ook daarna kwamen hier nog veel invloedrijke mensen vandaan zoals de literatoren Goethe en Schiller en Martin Luther, de grondlegger van het protestantisme. Ook componist Bach was nauw verbonden met deze groene streek. Cultuur te over dus, al spannen de kunststeden Weimar en Erfurt absoluut de kroon.

Dag 1 • België - Nesse-Apfelstädt

We worden thuis opgehaald en vertrekken naar Thüringen vanuit de centrale verzamelplaats  Q8 Autogrill Ranst. Via Genk, Aachen, Düren, Siegen, Giessen, Bad Hersfeld rijden we Thüringen binnen. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant. Installatie in het **** Best Western hotel Apfelstädt in Nesse-Apfelstädt.

 

Dag 2 • Eisenach - Schmalkalden

Vandaag rijden we richting Eisenach en bezoeken er de Wartburg, het paradepaardje van Thüringen. Talrijke wereldberoemde persoonlijkheden en historische gebeurtenissen hebben Eisenach en de Wartburg, sinds 1999 werelderfgoed van de UNESCO, internationaal op de kaart gezet. Op de Wartburg heeft landgravin Elisabeth gewoond, die na haar dood heilig verklaard werd. Hier vertaalde Martin Luther het Nieuwe Testament in het Duits. Eisenach is echter ook de geboortestad van de wereldberoemde componist en musicus virtuoos Johann Sebastian Bach. Eeuwen geschiedenis laten we heropleven en treden in de voetsporen van Luther en de H. Elisabeth van Thüringen. Na het bezoek brengt de autocar ons tot aan het Bachhaus. We wandelen via het Lutherhuis naar de Georgenkirche waar we de originele doopvont van Bach kunnen bewonderen. Het is ook in deze kerk dat Luther meermaals predikte en waar de H. Elisabeth huwde met landgraaf Ludwig IV van Thüringen. Vrij middagmaal. In de namiddag gaat het richting Schmalkalden, een plaats die ligt aan de Werra tussen het Thüringer Wald en de Rhön. Deze stad wordt gekenmerkt door prachtige laatmiddeleeuwse vakwerkhuizen. Boven de stad pronkt het slot Wilhelmsburg. We maken een wandeling doorheen de historische Altstadt tot aan slot Wilhelmsburg. Daar worden we opgehaald door onze autocar en rijden richting hotel.

 

Dag 3 • Erfurt - Arnstadt

Erfurt is de op één na oudste stad in Duitsland, deze 1260 jaar oude hoofdstad van Thüringen is zeker de moeite waard om te bezoeken. Erfurt is een gezellige stad met veel karakteristieke gebouwen, sfeer en terrasjes. De stad heeft een van de best bewaarde middeleeuwse stadskernen van Duitsland en ziet er voor een Oost-Duitse stad erg “vernieuwd” uit. We maken een stadswandeling doorheen de historische Altstadt met als vertrekpunt: de Mariendom. Via de Fischmarkt, met prachtige classicistische huizen, komen we aan de Krämerbrücke. Het is er gewoon genieten van deze 120 meter lange, met huizen bebouwde, brug. We wandelen tot aan het Augustinerklooster, waar Luther in 1505 zijn intrede deed. Na wat vrije tijd wandelen we via de Kaufmannskirche en de Anger tot aan de Domplatz. Onderweg houden we een stop aan de Statthalterei waar Goethe een ontmoeting had met Napoleon. Vrij middagmaal. Erfurt en trouwens heel Oost-Duitsland staan bekend om het eten van bratwurst. Wij kunnen je de typische snack uit deze streek aanraden. Na de middag vertrekken we naar Arnstadt. In 1703 kwam Johann Sebastian Bach naar Arnstadt om het nieuwe orgel van de Neue Kirche (thans Bachkirche) in te wijden. Een maand later werd Bach tot organist van de Neue Kirche in Arnstadt benoemd. We bezoeken het Bachmuseum in Arnstadt. Onze dag wordt romantisch afgesloten met een bezoekje aan de pittoreske huwelijkskerk van Bach in Dornheim.

 

Dag 4 • Weimar

Vandaag treden we in de voetsporen van Goethe en bezoeken Weimar. Niet zomaar spreekt men van ‘de stad der Weimarere Klassik’. Met Goethe en Schiller, Herder en Wieland bereikte de Duitse nationale literatuur haar hoogtepunt. Andere grote namen die aan de stad verbonden zijn: Cranach en Bach, Liszt en Henry Van de Velde die samen met Gropius grondlegger was van het Bauhaus. We bezoeken de Jacobskirche, waar Goethe huwde met Christiane Vulpius. In de St. Petrus en Pauluskirsche (Herderkirche) bewonderen we het prachtige altaarstuk van Lucas Cranach. Op de historische Marktplatz zijn de blikvangers het huis van de hofschilder Cranach en hotel Elephanten. Aan de Theaterplatz staan Goethe en Schiller, twee grote namen die het cultuurbeeld van Weimar hebben bepaald. We nemen er vrije tijd en worden dan verwacht in het Goethehuis aan het Frauenplan. Na de middag is het richting Platz der Demokratie met een blik op aartshertog Carl August en het Residenz Schloss. We bezoeken het Park an der Ilm met het Goethe tuinhuis. Het park kent zoveel mooie hoekjes en telt prachtige unieke gebouwen, de moeite waard om er een bezoek te brengen. Als afsluiter wordt een bezoek gebracht aan de Fürstengruft waar Goethe en Schiller begraven zijn. Uniek is de Orthodoxe kerk die naast de Fürstengruft staat. Weimar heeft ons zoveel te bieden. Deze prachtige sfeervolle stad is en blijft de gouden culturele parel uit de deelstaat Thüringen.

 

Dag 5 • Nesse-Apfelstädt - België

Vanuit Nesse-Apfelstädt keren we terug naar België. Vrij middagmaal in een snelwegrestaurant.

Best Western Erfurt-Apfelstädt****

Algemeen: dit moderne hotel in Apfelstädt ligt op 20 km van Erfurt, in het hart van het landschap Drei Gleichen. Het hotel vormt een ontspannen uitvalsbasis en is gebouwd in de stijl van een Amerikaans landhuis.

Kamers: de kamers zijn ingericht met warme kleuren en bieden moderne voorzieningen. Op de kamers is WIFI beschikbaar.

Maaltijden: het ontbijt is een buffet, avondmaal 3-gangen menu of buffet.

  • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
  • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren

  • Transfer van bij u thuis naar de centrale verzamelplaats en terug
  • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
  • Halfpension vanaf 1e dag avondmaal tem 5e dag ontbijt
  • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
  • Inbegrepen toegangen: Wartburg kasteel, Augustinerkloster Erfurt, Goethehaus Weimar, Fürstengruft Weimar, Schloss Wilhelmsburg, Bachmuseum in Arnstadt.
  • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België