Van Dubrovnik tot de Baai van Kotor

Van Dubrovnik tot de Baai van Kotor

Van Dubrovnik, de parel van de Adriatische Zee, tot de baai van Kotor. Een reis naar een uitverkoren plek voor schilders, filosofen, schrijvers en toeristen. Aan de Kroatische Riviera is Dubrovnik de bekendste stad. Het is niet alleen een fascinerende oude stad met een eeuwenoude geschiedenis maar ook een eersteklasse badplaats. De Baai van Kotor is moeilijk met een pen te beschrijven. Je moet het zien, voelen en beleven. Laat u gedurende deze prachtige reis charmeren door de ontelbare idyllische baaien en eilandjes.

Dag 1 • België - Dubrovnik - Cavtat

We nemen onze vlucht vanuit België naar Dubrovnik, waar we opgewacht worden door onze plaatselijke Nederlandstalige reisleidster en de Premium autocar. Aansluitend rijden we naar Cavtat voor installatie in het **** Remisens hotel Albatros.

 

Dag 2 • Budva - Sveti Stefan

Kort na de middag rijden we naar Budva, gelegen in het centrale gedeelte van de Montenegrijnse kust, genaamd het “Budvanska Rivijera”. Het is ontsprongen rondom een klein schiereiland waarop de hedendaagse oude stad van Budva gelegen is. Voornamelijk tijdens het hoogseizoen zijn er uitgebreide gelegenheden voor vermaak aanwezig, zoals vele theatervoorstellingen, straatoptredens, muziekevenementen en een uitbundig nachtleven. Over het ontstaan van de oude stad Budva doen vele verhalen en sprookjes de ronde. Veel van de architectuur in de oude stad is van Venitiaanse oorspong. In de 15e eeuw besloten voorname families uit de Pastrovici regio om zich op het eilandje Sveti Stefan te vestigen en daar een vestingstadje te bouwen. Het was een vissersdorpje en handelscentrum en de inwoners voelden zich er veilig tegen invallen van de Turken en piraten. In de jaren '60 besloot de Joegoslavische regering om dit dorp om te toveren tot een exclusief hotel. De vissershuizen werden omgebouwd tot luxueuze accommodaties en al gauw werd Sveti Stefan één van de meest mondaine badplaatsen in Europa. Sinds die tijd hebben vele koninklijke families hun vakantie in Sveti Stefan doorgebracht: de Engelse prinses Margaret, prinses Christine van Oranje-Nassau en de Italiaanse koning Umberto II. Ook Hollywood sterren vonden hun weg naar hier. Tot de bekendste horen Sophia Loren, Doris Day, Geraldine Chaplin, Kirk Douglas, Sylvester Stallone en Claudia Schiffer. Momenteel wordt het geëxploiteerd door Amman Resorts. Het resort is niet toegankelijk voor toeristen, we maken wel een boottocht rondom het schiereiland.

 

Dag 3 • Dubrovnik

De stad Dubrovnik wordt niet voor niets de parel aan de Adriatische Zee genoemd. De stad heeft een unieke ligging op een schiereiland, aan de voet van een kalksteengebergte, en is omringd door subtropische planten en bomen. Voor de kust liggen verschillende idyllische eilandjes. Maar ook het centrum van de stad is uniek: het volledig autovrije historische centrum met z'n prachtige paleizen, eeuwenoude torens, kerken en forten staat in zijn geheel op de Lijst met Werelderfgoederen van Unesco. We maken een wandeling over de stadsmuren, die met hun lengte van 1940 meter het oude centrum omsluiten, een aanrader in Dubrovnik. Deze oersterke vestigingsmuren uit de 13e eeuw behoren tot de mooiste van Europa. Ondanks de gevechten in 1991 zijn de wallen, de versterkte forten en negen kleine bastions bijzonder goed bewaard gebleven. Binnen die muren zijn de historische bezienswaardigheden letterlijk tegen elkaar aangebouwd. De straten die er tussendoor lopen, zijn op zich al het bezoeken waard. Kathedralen, kloosters, musea, torens, alles concentreert er zich binnen enkele honderden vierkante meter. Het Sponza-paleis is één van de mooiste gebouwen in de stad. Er werd in 1516 met de bouw begonnen en tegen het einde van de 16e eeuw was het klaar. Er zijn stijlen door elkaar gebruikt maar toch ziet het eruit als een harmonieus geheel. Verder is Dubrovnik een heel gezellige stad om gewoon in rond te kuieren en te genieten van de mediterrane sfeer en mentaliteit. Na de middag terug naar ons hotel in Cavtat.

 

Dag 4 • Cavtat - Elaphiti eilanden

Voor de middag bezoeken we onze verblijfplaats Cavtat. Een plaatsje met prachtige paleizen, villa's en hotels, begenadigd door een aangenaam klimaat. Een Griekse kolonie Epidurum bevond zich op de plaats van het huidige Cavtat, waarna de Romeinen hun Epidaurus kolonie stichtten. Haar natuurlijke schoonheid en een rijk cultureel en historisch erfgoed maken het tot één van de meest aantrekkelijke bestemmingen aan de Adriatische kust. Na de middag varen we naar de prachtige Elaphiti eilanden. Deze eilandengroep bestaat uit 13 eilanden waarvan er slechts 3 bewoond zijn (Koloep, Lopud en Šipan). Er wonen verspreid over de eilanden ongeveer 800 mensen. De eilanden hebben veel groene vegetatie en hebben nog relatief ongerepte landschappen. De naam Elaphiti komt van het Griekse woord hert. Men gebruikte de herten om de eilanden te bevolken. De eilanden zijn autovrij. Er heerst een gemoedelijke, vriendelijke sfeer. De eilanden lenen zich goed voor een wandeling of juist wat ontspanning op een strand of terrasje.

 

Dag 5 • Ston en Mali Ston

We rijden naar Peljesac, het grootste schiereiland van Dalmatië waar alle grotere beschavingen hun sporen achtergelaten hebben. De bekende stenen muur van Ston is 5,5 km lang en verbindt de plaatsen Mali Ston en Ston met elkaar. De muren van Ston werden gebouwd in 1333 toen het een deel van de Republiek Dubrovnik werd. Hun doel was om de Republiek en het schiereiland te verdedigen. De muren van Ston waren een gigantische constructie en bouwprestatie. Het gebied van de Baai van Ston behoort tot een beschermd natuurpark en staat bekend voor de zoutwinningsgebieden en de vele mossel- en oesterkwekerijen. Vrij middagmaal. Na de middag brengen we een bezoek aan de Milos wijnkelders. Dit omvat een wijnpresentatie over alle details van het wijnproductieproces, een bezoek aan het oude deel van de kelder, wijnproeverijen en een film over Plavac mali, Peljesac en de Milos-wijnen.

 

Dag 6 • Baai van Kotor

De Baai van Kotor is een van de meest diepgelegen baaien van de Adriatische zee en wordt daarom vaak “Europa’s meest zuidelijke fjord genoemd”. Dit samen met de steile uit de zee oprijzende rotswanden van het Orjen en Loven gebergte, maakt het tot een van de meest spectaculaire mediterrane landschappen. Langs de baai van Kotor bereiken we het idyllische plaatsje Perast. We varen van hieruit naar het eiland Gospa od Škrpjela of “Onze lieve dame van rotsen” een kunstmatig eiland gelegen in de baai van Kotor. De legende vertelt dat vissers, na schipbreuk geleden te hebben, op een rots terecht kwamen en hier een verschijning van de heilige maagd Maria zagen. Vrij middagmaal in Perast. Na de middag rijden we naar de door de Unesco beschermde vestingstad Kotor. De oude stadskern, omringd door een indrukwekkende stadsmuur en gebouwd door de Nemanjic dynastie, is erg goed bewaard gebleven. Tussen 1420 en 1797 viel Kotor onder het gezag van de republiek van Venetië, waardoor de Venetiaanse invloeden nog duidelijk merkbaar zijn in de architectuur. De oude stad van Kotor is opgebouwd als een doolhof met centraal de 12e eeuwse St Tryphon kathedraal.

 

Dag 7 * • Cavtat

Vandaag kunnen we volop genieten van ons vakantiehotel Remisens Albatros.

*Wettelijk verplichte rustdag van onze chauffeur

 

Dag 8 • Cavtat - Dubrovnik - België

We nemen vandaag onze vlucht vanuit Dubrovnik terug naar België.

Remisens Hotel Albatros****

Algemeen: tegenover het strand, op 800 meter van het schilderachtige centrum van Cavtat.

Kamers: het hotel is volledig gerenoveerd in 2018 en biedt tennisbanen, een groot zwembad met een terras en een restaurant. Er is gratis WiFi in alle ruimtes. Fitnessruimte, schoonheidssalon, massages en een kapper staan eveneens ter beschikking.

Maaltijden: ontbijt, middag- en avondmaal worden als een gevarieerd en internationaal buffet geserveerd. We verblijven er in All Inclusive.

All Inclusive:

 • Koud- en warm ontbijtbuffet van 06:30-10:00
 • Warm middagbuffet van 12:30-14:30
 • Snacks aan de Snackbar van 12:30-16:30
 • Warm avondbuffet van 18:30-21:00

Dranken: Selectie van lokale alcoholische en niet-alcoholische dranken (10-23u). Verschillende soorten frisdranken, water, lokale bieren, lokale wijnen, koffie en thee

 • Reisdocumenten: geldige identiteitskaart
 • Bij boeking de identiteitsgegevens van alle deelnemers doorgeven
 • Reizigers van niet-Belgische nationaliteit dienen bevoegde instanties te contacteren
 • Vreemde munt: De Kroatische Kuna (HRK)

 • Transfer van bij u thuis naar de luchthaven en terug
 • Vlucht van België naar Dubrovnik en terug
 • Vervoer met een ***** ROYAL CLASS autocar
 • Volpension/All Inclusive vanaf 1e dag avondmaal tem 8e dag ontbijt
 • Alle uitstappen zoals beschreven in het programma
 • Inbegrepen toegangen: Stadsmuren Dubrovnik, Boottocht naar de Elaphiti eilanden, Milos wijnkelders, Muren van Ston, Boot naar Gospa od Škrpjela, Boottocht rondom Sveti Stefan
 • Begeleiding door een Nederlandstalige gids vanuit België