Zimbabwe - Botswana • Verwacht het onverwachte Afrika

Zimbabwe - Botswana Verwacht het onverwachte Afrika

Wij pakken dit jaar uit met iets nieuw en bijzonder voor Afrika. U kan naar Zimbabwe dat één van de meest tot de verbeelding sprekende Afrikaanse landen is. Naast de indrukwekkende Victoria Falls heeft Zimbabwe enkele fantastische wildparken zoals Hwange Nationaal Park. Door het schrikbewind van Mugabe de laatste jaren is het aantal bezoekers aan dit fascinerende land wat gedaald. Toch zijn de eigenaars van lodges & hotels blijven investeren in hun product waardoor deze van een verrassend hoog niveau zijn. Als u de wildparken helemaal voor uzelf wilt en u op zoek bent naar een unieke safari ervaring dan is het nu het moment om er heen te gaan. De Zimbabwanen zullen u met open armen ontvangen. En tenslotte Botswana dat één van de best bewaarde stukken wildernis op aarde is, een land van ongetemde schoonheid. Kenmerkend zijn de schrille contrasten tussen de waterovervloed van de Okavango Delta en de kale oppervlakte van de Makgadikgadi Plans, de dorre zandvlaktes en savannes. Het is hier dat de Okavango, één van de machtigste rivieren van Afrika stroomt. In ieder geval wordt deze reis Afrika pur-sang!

Dag 1 • Brussel - Johannesburg

Vertrek vanuit Zaventem voor de vlucht naar de grootste stad van Zuid-Afrika en transitpunt voor de boeiende reis.

 

Dag 2 • Johannesburg - Bulawayo (a)

Aankomst op het vliegveld van OR Tambo (Johannesburg) in de voormiddag en verdere vlucht naar Bulawayo, de tweede grootste stad van Zimbabwe. Bulawayo is een zeer levendige stad, met brede lanen, kleurrijke markten, enzovoort. Check in en logies voor twee nachten in het zeer comfortabele Cresta Churchill hotel. Vandaag hebt u reeds een eerste kennismaking met de stad. Even tussendoor; wij organiseren deze reis in half pension om niet tegen de klok te moeten rijden om het middagmaal te halen. U krijgt altijd de mogelijkheid om te lunchen en toch zal de reis veel vlotter verlopen.

 

Dag 3 • Matobo Hills Park (o,a)

Vandaag bezoekt u het natuurpark gekend als ‘Matobo Hills’: een prachtig domein ten zuidwesten van Bulawayo, waar de mooiste granietrotsformaties te bewonderen zijn. Matobo Hills (of ‘de matopis’ zoals de mensen ter plekke het noemen) bezit daarenboven een schat aan oeroude San rotstekeningen, die u onder begeleiding van een plaatselijke gids gaat ontdekken. In het park zelf bevindt zich het graf van Cecil J. Rhodes, de man die zijn naam gaf aan zowel Zuid (het huidige Zimbabwe) als Noord Rhodesië (het huidige Zambia). Zijn graf vindt u na een korte wandeling tussen machtige rotsformaties, van waaruit u de indrukwekkende zogenoemde ‘View of the World’ te zien krijgt, sinds 1998 Unesco World Heritage. Na de middag terug naar Bulawayo om naar eigen keuze te genieten van het zwembad of om de stad nog wat verder te verkennen.

 

Dag 4 • Hwange National Park (o,a)

Na het ontbijt maakt u kennis met de natuur ten noorden van Bulawayo tijdens uw tocht naar het Hwange Reserve. Dit natuurpark van meer dan 14.000 km2 is de habitat van 109 geregistreerde soorten zoogdieren, waaronder natuurlijk de Big Five, met een extreem groot aantal olifanten als extra component. U komt er rond lunchtijd toe bij onze verblijfplaats, Hwange Safari Lodge, een fantastische plek om dieren te spotten die hun dorst lessen in de waterpoel vlak voor de lodge: u bekijkt het spektakel als het ware vanop de eerste rij vanuit uw kamer. In de namiddag en de beginnende duisternis doet u een gamedrive met sundowner in open jeeps op het terrein van de lodge zelf, ook al goed voor zowat 12.000 hectaren. Diner en overnachting.

 

Dag 5 • Hwange–Victoria Falls (o,a)

Voor het ontbijt is er vandaag de mogelijkheid om nog extra een ochtend open jeepsafari te doen in het Hwange National Park zelf (optioneel). Na de drive is er ontbijt met daarna naar Afrikaanse normen een korte rit naar een waar hoogtepunt van deze reis: de majestueuze Victoria watervallen. Rond de middag inchecken voor twee nachten in het geweldige The Kingdom hotel, met prachtige tuin en waterpartijen, op wandelafstand van de waterval, waarvan u het gedonder kan horen tot in het hotel. Na de middag brengt u meteen een bezoek aan dit indrukwekkend natuurfenomeen: met zijn breedte van ruim 1,6 km behoort de Victoria waterval tot de drie grootste ter wereld. U kan een wandeling doen langs de Zimbabwezijde van de waterval, van bij het standbeeld van Dr. Livingstone, de man die claimt als eerste blanke het fenomeen te hebben gezien, tot bij Danger Point van waaruit u een eerste blik kan werpen op de beroemde grens-brug over de Zambezi en het begin van de wijde canyon. Dineren gebeurt vandaag in Afrikaanse sfeer in de Boma waarbij u meteen op een bijzondere avond met drums en dans getrakteerd wordt. Dubbele overnachtingen geven u als reiziger het voordeel van minder te moeten in- en uitpakken.

 

Dag 6 • Victoria Falls (o,sn)

Vandaag bepaalt u zelf het verloop van uw vakantiedag: u hebt de keuze tussen verschillende facultatieve activiteiten. Aanraders zijn zeker een helikoptervlucht over de watervallen en over de canyon van de Zambezi (ong.180 USD), een wandeling tussen en met leeuwen (ong 150 USD), een historische tour van de brug (ong.60 USD), rafting op de Zambezi, enzovoort. Alle mogelijkheden worden u door uw reisleider ter plaatse uitvoerig uit de doeken gedaan en moeten pas ter plaatse beslist worden. U kan ook gewoon een wandeling maken naar het vlakbij gelegen beroemde Victoria Falls Hotel en/of naar een Viewing Point, van waaruit u telkens een prachtig uitzicht hebt op de brug en op de rivier. In de namiddag staat een Sunset Cruise op de Zambezi op het programma, met uitgebreide snacks en alle drankjes aan boord inclusief. Alweer een heerlijke natuurbeleving, met een spectaculaire zonsondergang als toemaatje.

 

Dag 7 • Victoria Falls - Kazungula - Kasane - Chobe (o,a)

In de voormiddag is er nog tijd om een plaatselijke markt te bezoeken. Daarna gaat het richting de grens met Botswana in Kasane. Nadat u de nodige formaliteiten hebt vervuld (er is voor Belgen geen visum nodig in Botswana) bekijkt u bij het vierlandenpunt in Kazungula eens hoe een grensovergang via het water in Afrika verloopt of vooral niet verloopt. Nadien verder naar de nabijgelegen keurige Chobe Safari Lodge, waar u vanuit één van de twee gezellige bars alweer van een mooie zonsondergang kan genieten. Twee overnachtingen in de comfortabele kamers van de prachtige en prima gelegen Chobe Safari Lodge.

 

Dag 8 • Chobe National Park (o,a)

De dag begint met een open voertuig safari in het Chobe National Park: een 11.700 km2 groot natuurpark dat in alle registers gekenmerkt wordt als één van de allerbeste wildparken ter wereld – thuis voor alle grote en kleine zoogdieren, met daarbij een aantal soorten (sabelantiloop, honingdas b.v.) die als echt zeldzaam kunnen bestempeld worden. Na de middag gaat het verder op de safaritoer: dit keer vanop het water, tijdens een boottocht op de Chobe rivier, waarbij u allicht massa’s olifanten, buffels, nijlpaarden en allerlei vogelsoorten zal ontmoeten.

 

Dag 9 • Nata (o,a)

Na het ontbijt rit naar het zuiden, meer bepaald naar Nata en de zeer mooie Nata Lodge. Dan een bijzondere tocht per jeep door het Sanctuary natuurreservaat. De Makgadikgadi pannen zijn een fenomeen op zich: zandgronden die ooit overstroomd waren en die door uitdroging zout-duinen vormden. Met een beetje meeval kan u naast het genieten van de natuur en de ‘pannen-dieren’ ook uw tocht doortrekken tot aan de monding van de Nata-rivier en daar een grote kolonie pelikanen, flamingo’s en wellicht ook maraboes spotten. Avondmaal en overnachting in Nata Lodge.

 

Dag 10 • Maun/Okavango (o,a)

Vandaag rijdt u in voor de middag in westelijke richting naar Maun, een naar Botswana normen wat grotere stad. Hier hebt u de mogelijkheid om ‘echt te vliegen’: u kan hier immers in de namiddag facultatief een ‘scenic flight’ van 45 tot 60 minuten doen over de fabuleuze Okavango Delta. De Okavango is een rivier die niet in een andere rivier of naar zee stroomt, maar die in de delta in de zandige ondergrond verdwijnt. Een prachtig schouwspel vanuit een 3, 5 of 7-seater vliegtuigje (ong.130 USD). Avondmaal en terug twee overnachtingen in het goede Cresta Riley’s Hotel, ondergewaardeerd met zijn twee sterren maar gewoonweg het beste in de stad.

 

Dag 11 • Okavango (o,a)

Vandaag staat volledig in het teken van de Okavango: u doet een rit met een open voertuig naar Moroko station, van waar u een langere boottocht maakt in die mokoro’s: een type van uitgeholde boomstam, die door een pooler met een soort lange poolstok wordt voortgestuwd. U vaart letterlijk door gras en riet, maakt een wandeling onder leiding van plaatselijke gidsen op een van de eilanden in de delta en kan vandaag zelfs genieten van een inbegrepen picknick. Na de middag met de open voertuigen of met de speedboot weer naar de stad voor diner en logies in het Cresta Riley’s hotel.

 

Dag 12 • Maun - Francistown - Palapye (o,a)

Een langere rij-dag die ons een beeld geeft van een bijzondere – zij het vrij vlakke – natuur van Botswana. Ook tijdens deze rit kan u allerlei dieren ontmoeten: Botswana is immers in zijn geheel een natuurgebied. Uiteraard stopt u onderweg regelmatig, o.a. een bezoek aan Khama Rhino Sanctuary nabij Serowe. Verder door naar Francistown om deze dag te eindigen nabij Palapye waar het avondmaal op u wacht en waar u zal verblijven in het uitstekende Majestic Five hotel.

 

Dag 13 • Palapye-Johannesburg (o)

Voor de middag rijdt u Zuid Afrika binnen bij Martin’s Drift/Grobler’s Bridge. Onderweg krijgt u alweer een heel ander landschap voor de wielen: meer bergachtig, dichter bevolkt, met typisch Afrikaanse plaatjes. Een laan met baobabs vraagt uw aandacht en ‘s middags trekt u wat tijd uit om de grootste stad van de provincie Limpopo, Potgietersrust of Makopane te bezoeken. Na de vrije lunch gaat het verder via Nylstroom en Bela Bela (Warmbad) naar Johannesburg, meer bepaald de luchthaven OR Tambo International voor de inscheping op de vlucht richting thuisland.

 

Dag 14 • Brussel

Aankomst in Zaventem en einde van een onvergetelijke zuidelijk Afrikareis.

volgens programma

  • Bijzondere combinatiereis voor de echte Afrika liefhebbers
  • Inentingen: DTP, Hepatitis A, tyfus en malaria aangeraden
  • HALF pension

Gerelateerde reizen